Tariffinformasjon for Industrioverenskomsten

Meklingsløsning i NHO-området. Klokken 15.00 søndag ettermiddag, etter 15 timers mekling på overtid ble forhandlingsutvalget i YS og NHO enige om en løsning på årets samordnede oppgjør. Dermed er partene enige om hvordan innholdet i de 60 avtalene YS har i NHO-området skal se ut de neste to årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Meklingsløsning for Industrioverenskomsten

* Gjennomslag for kravene om «reise, kost, losji»

Nesten 15 timer etter at meklingsfristen gikk ut ble YS og NHO i dag enige i årets tariffoppgjør. Enigheten innebærer også at Parats krav om «reise, kost og losji» (RKL) jf, Industrioverenskomstens verkstedsdel ble innfridd. Parat og Norsk Industri er enige om følgende for å sikre en rettferdig behandling av ansatte reisende personell omfattet av

Verkstedsdelen på Industrioverenskomsten:

Målet med forhandlingen var å få fjernet tariffbestemmelsens unntak om at personer «inntatt på stedet» ikke skal få dekket utgifter til reise, kost og losji av arbeidsgiver. Dette unntaket har bidratt til opprettelse av såkalte «postkassebedrifter» og ført til sosial dumping over hele landet.

Hva ble man enige om:

* Ansatte som har arbeidsoppdrag utenom egen bedrift skal ha betalt reise- kost og losji. Dette medfører en merkostnad for en del bedrifter. Endringene iverksettes derfor først fra 1. november 2018.

* Alle forsøk fra Norsk Industri på å redusere på nivået på ordningen er stoppet. Reisetillegget er fortsatt på 20 prosent.

* Nå blir tariffavtalen klarere på hva som skal til før man kan kalle seg en bedrift og hvordan ansatte skal tilknyttes bedriften.

* En bedrift må være klart identifiserbar på stedet og ha en reell organisering med egen ledelse.

* Dessuten skal arbeidstagere ha et tydelig definert fast arbeidssted i sin kontrakt og ikke kunne flyttes mellom ulike arbeidssteder uten å få dekket reise, kost og losji.

* De samme rettighetene skal sikres for de ansatte hos bedriftenes underleverandører.

Vurdering av resultatet

Det er viktig at det informeres godt om de nye bestemmelsene. Det er både Parat og Norsk Industri sitt ansvar at det skjer. De nye og forbedrede bestemmelsene fører forhåpentligvis til at alt reisende personell som er omfattet av overenskomsten får tillegg og at det blir færre konflikter og tvister om reise- kost og losji-bestemmelsene.

Spørsmål knyttet til oppgjøret, resultatet og uravstemningen kan rettes til:

Forhandlingsavdelingen på telefon 21 01 36 00 eller e-post forhandling@parat.com

Eventuelt kan våre tillitsvalgte ta kontakt med Parats representanter i forhandlingsutvalget:

Kjell Morten Aune kma@parat.com Mobil: 977 85 814

Turid Svendsen turid.svendsen@parat.com Mobil: 913 08 745

Riksmeklerens meklingsprotokoll

Powered by Labrador CMS