Det er uenigheter i Norwegian knyttet til ny pensjonsavtale.

Strid om pensjonsordningen i Norwegian

Etter streiken i 2015 ble ytelsespensjonen i Norwegian avsluttet og erstattet med innskuddspensjon. Nå er det uenighet om tidspunktet for gjennomføringen av denne overgangen.

Publisert Sist oppdatert

Uenigheten ble oppdaget da det ble klart at arbeidsgiver hadde opprettet ny innskuddspensjon med nesten 7 måneders tilbakevirkende kraft. Dette fikk betydning på to måter. For det første fikk det betydning for hvem og hvor mange som skulle inngå i den lukkede ytelsesordningen. For det andre hadde det noe å si for alle de andre at ytelsesordningen ble avviklet og ny innskuddsordning innført tidligere enn det partene hadde avtalt.

Parats advokat overrasket over arbeidsgivers synspunkt

Arbeidstakersiden mener tidspunktet for lukking følger ordlyden i enigheten fra 2015 og mener denne peker fremover og ikke bakover i tid. Arbeidsgiver argumenterer for en tilbakevirkende kraft, noe som gjør at langt færre ansatte vil inngå i den gamle ordningen og overgangen vil skje på et tidligere tidspunkt enn det partene hadde avtalt.

Advokat Christen Horn Johannesen har vært involvert i saken fra Parats side. Han er overrasket over arbeidsgiversidens standpunkt.

– Vi mener det er klart at tidspunktet for lukking av den gamle pensjonsavtalen ligger frem i tid både på grunn av ordlyd i avtalen som ble inngått og fordi det følger av foretakspensjonsloven at man ikke kan gjøre inngrep i opptjent pensjon, sier han.

Horn Johannesen presiserer at lukkingen av ytelsespensjonsordningen må skje i samsvar med loven.

– Foretakspensjonsloven slår fast at opptjente pensjonsrettigheter er dine. Det betyr at det som er opptjent av pensjon frem til det opprettes ny pensjonsavtale er den enkelte arbeidstakers eiendom. Når pensjonen er opptjent, har den enkelte eiendomsrett til dette. Ingen kan ta det fra deg, sier han.

Forventet dom i Arbeidsretten før jul

Arbeidsgiver mener på sin side at tidspunktet for opprettelse av den nye pensjonsordningen ligger bakover i tid og dermed har tilbakevirkende kraft gjeldene fra 1. november 2014 som var tidspunktet den nye tariffavtalen skulle gjelde fra.

Saken har vært oppe i Arbeidsretten. Dom er varslet å komme rett før jul.

• Ved innskuddspensjon sparer arbeidsgiver en viss prosentandel av lønnen din hver måned.

• Ved ytelsespensjon får du en avtalt prosentandel av sluttlønnen din i pensjon. Andelen er gjerne mellom 60-70 prosent av lønnen din.

Powered by Labrador CMS