Foto: Norsk Filmforbund

Streikende filmarbeidere – føler oss sveket av arbeidsgiver

Det er nå nesten tre uker siden Norsk Filmforbund (NFF) gikk ut i streik. Forbundet mener lønnsnivået i bransjen ligger 100.000 under gjennomsnittslønnen i Norge, og med ansatte i de dårligst betalte jobbene som har en lønn helt ned mot fattigdomsgrensen i Norge. – Vi føler oss sveket av arbeidsgiverne, sier forbundsleder Sverre Pedersen i NFF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Filmforbund er film- og TV-bransjens største fagforening, med 1200 medlemmer som omfatter både regissører, fotografer, manusforfattere og annen stab på norske film- og tv-produksjoner.

Norsk filmforbund (NFF) har tatt ut til sammen 70 medlemmer i streik siden bruddet med Virke 1. september. En rekke andre er rammet av permitteringer, og tre store produksjoner er stoppet som en følge av streiken blant de som jobber med TV-drama.

Kvaliteten på norsk TV-drama blir skadelidende hvis ikke de som jobber med produksjonen får skikkelig lønn, mener skuespiller Anders Baasmo Christiansen.

– Dette er kollegaene mine, og de fortjener å få et anstendig lønnssystem. Det er bisart at de som jobber i dramaproduksjon på TV ikke skal få samme lønn som de som jobber med film. De gjør jo akkurat den samme jobben, sier skuespiller Anders Baasmo Christiansen til NTB.

Nekter å inngå pensjonsavtale

Forbundsleder Sverre Pedersen i NFF sier til Parat24 at Virke i de 4 årene de har organisert produksjonsselskapene i Produsentforeningen konsekvent har nektet å inngå en pensjonsavtale for film- og TV-arbeiderne, til tross for at de burde ha kunnskap om at svært mange av film- og TV-arbeiderne som blir i bransjen ender opp som minstepensjonister.

– Virke mener at lønnen til film- og TV-arbeiderne er god nok, selv om statistikken viser at gjennomsnittslønnen til film- og TV-arbeiderne ligger mer enn 100.000 kr under gjennomsnittslønnen i Norge og at mange av film- og TV-arbeiderne som jobber i de dårligst betalte jobbene har en lønn helt ned mot fattigdomsgrensen i Norge, sier han.

Han forteller at film- og TV-bransjen er en prosjektbasert bransje.

– Det betyr at de som lager kinofilm, TV-drama, dokumentarfilm og TV-underholdning er midlertidig ansatte eller selvstendig oppdragstakere. Det betyr at man ikke har den forutsigbarheten som fast tilsetting gir det store flertallet av arbeidstakere i Norge. Det betyr at man verken har avtalefestet pensjon eller noen andre pensjonsordninger. Man er heller ikke sikret obligatorisk tjenestepensjon, sier Pedersen.

Svik og støtte

Pedersen sier til Parat24 at de føler seg sveket av arbeidsgiverne, som nekter å levere fra seg noe så enkelt som en lønnsstatistikk.

– Da varmer det ekstra mye å kjenne solidariteten og støtten, ikke bare fra de medlemmene som enda ikke er tatt ut i streik, men også fra mannen i gata og fra andre organisasjoner. Streikeviljen er stor, det er stinn brakke på streikemøtene våre, og solidariteten er til å ta og føle på, sier han.

Han sier det likevel er tøft å stå i en streik.

– Det er tøft å skulle leve på streikebidrag, tøft å ikke kunne være på den jobben som man elsker, og det er tøft å vite at den produksjonen man føler ansvar for lider.

Nestleder i Parat, Vegard Einan, møtte de streikende utenfor Virke sine kontorer mandag.

– Full støtte til deres kamp fra oss i Parat. Lykke til, sa Einan til jubel fra de fremmøtte streikende.

Planlegger opptrapping

Pedersen sier til Parat24 at det foreligger planer om å trappe opp streiken ytterligere, men vil ikke gå inn i detaljene rundt dette enda.

– Vi er nå i dialog med Virke og arbeidsgiver, men dette er en fortrolig prosess som jeg ikke kan si noe mer om på nåværende tidspunkt. Det er likevel ikke naturlig å ta ut flere i streik, så lenge denne dialogen pågår, sier han.

Ikke gjennom media

Virke, som organiserer 120 uavhengige produksjonsselskaper i Virke Produsentforeningen, har så langt ikke kommentert saken overfor Parat24, men har tidligere uttalt til Dagsavisen at de ikke ønsker å føre forhandlinger i en arbeidskonflikt gjennom media.

- Hovedorganisasjonen Virke respekterer spillereglene i norsk arbeidsliv. En av reglene er muligheten arbeidstakerorganisasjoner har til å gå til streik. En annen spilleregel er at det som eventuelt foregår av dialog og forhandlinger ikke bør kommenteres i media, uttalte forhandlingsleder Trond Teisberg til Dagsavisen onsdag.

Se video fra mandagens markering utenfor Virke, med hilsen fra Parats nestleder Vegard Einan.

Powered by Labrador CMS