Stortinget vil ikke forby bemanningsbransjen

Stortinget stemte tirsdag ned et forslag fra Rødt om å forby bemanningsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson, Seher Aydar, Hege Bae Nyholt, Tobias Drevland Lund og Sofie Marhaug fra Rødt som fremmet forslaget om å forby bemanningsbransjen, fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og skjerpe arbeidstakerbegreper og arbeidsgiveransvaret. Stortingsflertallet var imidlertid ikke enig i forslaget.

Det er ikke første gang et slikt forslag blir nedstemt i Stortinget. Også i 2020 foreslo Rødts Bjørnar Moxness det samme, uten å vinne fram i nasjonalforsamlingen.

Flere av debattantene på Stortingets talerstol tok til orde for at slike spørsmål bør ses i sammenheng med det såkalte Fougner-utvalgets utredning om den norske modellen og fremtidens arbeidsliv.

– I Fougner-utvalget er det mye som er verdt å diskutere, blant annet om en skal utvide arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven. Dette er samtidig altfor viktige spørsmål til at vi bør behandle dem stykkevis og delt, som forslaget fra Rødt legger opp til. De bør behandles under ett når regjeringen komme tilbake med sin oppfølging av utvalgets arbeid, sa Høyres Aleksander Stokkebø.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik var enig.

– Eg er oppteken av at me skal finna gode løysingar på dette området. Difor har departementet hatt fleire møte med partane i arbeidslivet for å belyse konsekvensane av aktuelle tiltak. Dei forslaga vil etter kvart verta sende på høyring som vanleg, sa hun.

Powered by Labrador CMS