Stortinget: Heltid skal være hovedregelen

Stortinget har vedtatt at hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid. Parat-leder Unn Kristin Olsen er glad for endringene.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget har vedtatt endringer i arbeidsmiljøloven om styrking av retten til heltid. Det vil si at hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid, og at behov for deltidsansettelse skal dokumenteres av arbeidsgiver.

Arbeidsgiver skal drøfte spørsmålet om deltidsansettelse med tillitsvalgte, og Arbeidstilsynet skal ha myndighet til å håndheve at dokumentasjons- og drøftingsplikten etterleves. Det er også vedtatt to lovendringer som skal styrke deltidsansattes fortrinnsrett: Det lovfestes at deltidsansattes fortrinnsrett til utvidet stilling etter arbeidsmiljøloven også skal gjelde fremfor ny innleie i virksomheten, samt at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til «ekstravakter og lignende».

Parat-leder Unn Kristin Olsen sier lovendringene er et skritt i riktig retning.

– Faste ansettelser er nå hovedregelen i norsk arbeidsliv, og det er viktig fordi midlertidighet skaper økt usikkerhet for mange arbeidstakere og deres familier, for deres personlige økonomi og mulighet til å planlegge karriere og privatliv.

Hun peker også på at bruk av deltidsstillinger er utbredt på flere kvinnedominerte arbeidsplasser.

– Dette skaper utfordringer som er med på å forsterke forskjeller mellom kjønnene når det gjelder lønn, pensjonsrettigheter og karriereutvikling, sier Parat-lederen.

Olsen sier Parat alltid har vært opptatt av at deltidsstillinger må begrenses.

– At arbeidsgiver nå må dokumentere behov er nok en riktig vei å gå. At tillitsvalgte blir mer involvert rundt midlertidige stillinger er en nødvendighet for å lykkes, så at det nå tydeliggjøres i arbeidsmiljøloven er veldig positivt, sier hun til Parat24.

Powered by Labrador CMS