Statlige etater må igjen stramme livreima

Regjeringen vil fortsette «ostehøvelkuttene» i driftsbudsjettene til statlige etater med kutt på 0,5 prosent. Det går fram av forslaget til statsbudsjett for 2020. Parat-leder Unn Kristin Olsen er kritisk til ostehøvelkuttene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) fortsetter med de samme flate kuttene som tidligere år. Reformen skal gi insentiver til mer effektiv statlig drift og skape handlingsrom til å finansiere satsinger på prioriterte områder, heter det i forslaget fra regjeringen. Kuttet innebærer at blant annet NAV må spare drøyt 58 millioner kroner i 2020.

Parat-leder Unn Kristin Olsen sier ostehøvelkuttene på 0,5 prosent av budsjettene direkte rammer ansatte i statlige etater.

– Mange statlige etater jobber med store omstillingsprosesser. Kompetanse er grunnlaget for gode omstillingsprosesser, men når budsjettene kuttes midt oppe i slike prosesser vanskeliggjør det jobben som skal gjøres og etatene sliter med å oppnå målene politikerne selv har satt seg. Lønn er ofte en stor budsjettpost, og for mange etater er det her kuttene må tas. Det kan medføre kutt i ansatte som er en kritisk faktor og helt nødvendig for å lykkes i disse omstillingene, sier Olsen.

Ifølge NTB har har staten spart 10,3 milliarder kroner på reformen siden 2015. Også YS-leder Erik Kollerud er kritisk til at ABE-reformen videreføres.

– Regjeringen viderefører sitt blinde ostehøvelkutt i alle statlige etater for syvende år på rad. Det er nå kuttet så mye at det er fare for at viktige kjerneoppgaver blir forsømt, sier han i en kommentar til statsbudsjettet.

Les også: Statsansatte gruer seg til statsbudsjettet (ekstern lenke)

Mer om statsbudsjettet:

Slik slår statsbudsjettet ut i hverdagen

Statsbudsjettet: Vil prøve heroinassistert behandling

Fjerner støtten til kosmetisk tannregulering

Forsvaret: Langt frem til NATOs mål

Regjeringen vil frata kommunene skatteoppkreving

Powered by Labrador CMS