SSB: – Flere føler seg ensomme under koronapandemien

Koronapandemien ser ut til å ha ført til mer ensomhet. Ifølge SSB kan det være økende smittefrykt og mindre kontakt med andre som er årsaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallene for 2020, basert på Livskvalitetsundersøkelsen som ble gjennomført fra 9. til 30. mars i fjor, rett før og under den første nedstengningen av samfunnet, viser at 11 prosent av befolkningen mellom 18 og 79 år var plaget av ensomhet, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2012 var tilsvarende tall 7 prosent av befolkningen. Det er imidlertid en viss usikkerhet knyttet til denne sammenligningen over tid, ifølge SSB.

Økningen fra 2012 til 2020 er særlig uttalt blant unge under 35 år, og blant aleneboende. De som besvarte undersøkelsen før restriksjonene ble iverksatt den 12. mars 2020, var mer ensomme enn gjennomsnittet også i 2012.

Langsiktig økning

Tidsperioden mellom 2012 og 2020 er lang; vi kan heller ikke utelukke at ensomheten i samfunnet har blitt mer utbredt i løpet av disse årene, uavhengig av koronapandemien. Andre studier tyder på en langsiktig økning blant ungdom, også på 2010-tallet, heter det i analysen fra SSB.

SSB mener at tallene derfor tyder på at det ikke er den sosiale nedstengningen som er årsaken til økningen, men at medieoppslag om smittesituasjonen, både i Norge og verden for øvrig, kan ha bidratt til økende smittefrykt og mindre kontakt.

Mer bekymring og større frykt har også ført til et sterkere behov for støtte fra andre.

Mer utbredt ensomhet

Sentralbyrået mener at det er grunn til å tro at ensomheten er enda mer utbredt i 2021 enn den var i 2020. Undersøkelser gjennomført både av Folkehelseinstituttet og Norsk koronamonitor viser nemlig at flere oppgir at de føler seg ensomme.

Folkehelseinstituttets sammenligning av situasjonen i juni 2020 med en tilsvarende undersøkelse i 2019, i to fylker (Agder og Nordland), fant riktignok en svak nedgang, bortsett fra en økning blant kvinner over 75 år. Men dette var i en periode med redusert smitte, og der flere av de mest inngripende tiltakene var lettet.

Høyest i Oslo

En undersøkelse som sammenlignet situasjonen i 2019 med tilstanden i november/desember 2020, da smittetallene igjen hadde økt, bekreftet nemlig den generelle økningen. Andelen ensomme var da høyest i Oslo med 23 prosent, og lavest i Agder med 17 prosent. Før pandemien svarte 14 prosent i sju fylker at de var ensomme.

I undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion oppga fire av ti nordmenn i mars 2021 at de følte seg ensomme som følge av pandemien. Dette var det høyeste nivået som var målt siden monitoren startet opp i mars i fjor. 75 prosent oppga at de savnet mer kontakt med andre, også det en større andel enn gjennomsnittet for 2020.

Powered by Labrador CMS