Salgs- og serviceyrker utgjorde det største yrkesfeltet blant innvandrere med 24 prosent av de sysselsatte i 2022. Foto: Getty images

SSB: En halv million innvandrere jobbet i 2022

Blant innvandrere i Norge er det en lavere andel i jobb enn i befolkningen ellers. Av de som er i jobb er det færre som arbeider heltid.

Publisert Sist oppdatert

SSB skriver torsdag at nesten en halv million innvandrere i alderen 20–66 år hadde én eller flere jobber i november 2022. Det utgjorde en lavere andel i jobb blant innvandrere enn blant befolkningen ellers: 69 mot 80 prosent.

Av de som var i arbeid var det også en lavere andel som hadde heltidsjobb – 73 mot 78 prosent.

Heltidsarbeid er mest utbredt i gruppene med høyest andel i jobb. Dette gjelder for innvandrere fra Norden utenom Norge, nye EU-land etter 2004 og EU/EFTA fram til 2004 utenom Norden, skriver SSB.

Størst vekst

Innvandrere fra Asia og Afrika har på den andre siden både lavere sysselsettingsandel og lavere andel i heltidsjobb. Samme tendens er synlig etter kjønn, hvor innvandrerkvinnene har lavere andel i jobb og lavere andel med heltid enn innvandrermennene.

Afrika var landgruppen med den største økningen i andelen sysselsatte i perioden 2001–2022. Oppsvinget var tydeligst fra 44 prosent i 2015 til 61 prosent i 2022 – en vekst på hele 17 prosentpoeng, skriver SSB.

Større kjønnsforskjeller

Kjønnsforskjellene i sysselsettings- og heltidsandelene var større blant innvandrergruppen enn i befolkingen ellers.

65 prosent av innvandrerkvinner var sysselsatt i 2022, og 63 prosent av disse jobbet heltid. Blant innvandrermennene var 73 prosent i arbeid, og 83 prosent av dem jobbet heltid.

Heltidsandelen blant sysselsatte innvandrere varierer etter antall år bosatt i Norge. Av sysselsatte innvandrere registrert som bosatt i Folkeregisteret i 7 år eller mer, jobbet 75 prosent heltid i 2022. Denne andelen var høyere enn for innvandrerne i jobb med kortere botid, men var likevel lavere enn blant sysselsatte i befolkningen ellers, skriver SSB.

Hva jobber innvandrere med?

Sysselsatte innvandrere fordeler seg etter yrker på en annen måte enn sysselsatte i befolkningen ellers. Salgs- og serviceyrker utgjorde det største yrkesfeltet blant innvandrere med 24 prosent av de sysselsatte. Blant sysselsatte fra Afrika, Asia etc. hadde hele 33 prosent et slikt yrke, sammenlignet med 14 prosent fra EU/EFTA.

Tilsvarende andel var på 18 prosent i befolkningen ellers. Innvandrerne i jobb hadde også en høyere andel renholdere (12 prosent) enn i befolkningen ellers (3 prosent). Her var forskjellene mellom landgruppene mindre, skriver SSB.

Powered by Labrador CMS