SP: Reagerer på utspill fra politilederne

Leder i Norges Politilederlag, Geir Krogh, advarer Stortinget mot å instruere regjeringen, og sier Senterpartiets forslag vil redusere politiets handlekraft og kvalitet. – Jeg reagerer på at Politilederlaget ser på lensmenn som et problem for et lensmannskontor, svarer Jenny Klinge fra Senterpartiet, som også er nestleder i justiskomiteen på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager behandler justiskomiteen på Stortinget et forslag fra Senterpartiet hvor regjeringen bes sørge for en reell styrking av lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen.

– Stortinget har vedtatt en politireform. En endring av reformen nå, før den er implementert, vil gripe direkte inn organisering og bemanningsplaner som er i ferd med å komme på plass, sier Krogh.

Klinge reagerer på utspillet fra Politilederne, og sier Senterpartiets forslag vil sikre at hvert lensmannskontor får beholde politilederen sin.

– At Krogh hevder at en stedlig lensmann på alle lensmannskontor vil stjele store ressurser og hindre utviklingen av norsk politi er faktisk ganske oppsiktsvekkende. Vi mener ikke at hver enkelt lensmann bare skal være sjef på kontoret, lensmennene skal også i høyeste grad kunne være en del av arbeidslaget. At det er stedlig ledelse på hvert lensmannskontor burde ikke ses som et problem, men som en styrke, sier Klinge.

Hun sier Lensmennene ser gjerne seg selv som en viktig tillitsvalgt for lokalsamfunnene, og kjenner et særlig ansvar for det området som deres lensmannskontor har ansvar for.

– Det regjeringen har gjort i debatten om politireformen er å tilsløre hvilke endringer som faktisk gjøres i norsk politi. For eksempel kaller de reformen for en nærpolitireform, selv om politiet åpenbart sentraliseres. Nå legges det opp til lensmannskontor uten lensmann. Et lensmannskontor uten lensmann er ikke et lensmannskontor, da får de heller kalle det for en politipost eller noe annet og synliggjøre hva de faktisk gjør, sier Klinge.

Klinge sier det var et flertall på Stortinget som vedtok politireformen, men ikke at lensmannskontorene skulle miste lensmannen. Flere av dem som stemte med regjeringen har være tydelige på at dette ikke var det de ønsket å være med på da reformen ble vedtatt. Det må regjeringen ta til seg. Dette er en avvikling av lensmannsetaten slik vi kjenner den, og Senterpartiet er sterkt mot denne utviklingen. Betydningen av stedlig ledelse må ikke underdrives. Vi ønsker at den stedlige ledelsen skal ha nødvendige fullmakter og beslutningskompetanse, og det sikrer vi bare ved å beholde lensmennene, sier hun.

Krogh sier han er enig med Klinge i at en stedlig lensmann på hvert tjenestested ville kunne sikre god lokal forankring.

Det problematiske med dette er at det bare kan være én lensmann i et lensmannsdistrikt. Et stortingsvedtak om at det skal være en stedlig lensmann på hvert tjenestested vil kunne føre til at politireformen må settes på vent og de lokale strukturene forhandles på nytt. Mitt råd til Stortinget er derfor politireformen må få tid til å virke, med de vedtak og beslutninger som er gjort, før det vurderes endringer, sier Krogh.

Her kan du lese saken ”Norsk Politilederlag advarer Stortinget”.

Powered by Labrador CMS