Etter mange turbulente år, har Randi Fidje og Liv Tone Askildsen fått nye muligheter. Foto: Anne Lise Riseng

Søgne-saken: Snart tilbake i jobb

Fra nyttår begynner Randi Fidje og Liv Tone Askildsen i nye jobber i nye Kristiansand kommune. Men først venter et halvt års studier. Uten hjelp fra Parats advokat Christen Horn Johannesen er det ikke sikkert de ville vært i jobb lengre, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2017 gikk Randi Fidje og Liv Tone Askildsen til sak mot Søgne kommune. De vant saken i Kristiansand Tingrett. Til tross for dette forble arbeidssituasjonen vanskelig, og kommunen gjorde ingen endringer for å gi de to et forsvarlig arbeidsmiljø.

I januar 2019 tok formannskapet grep og vedtok at de to arbeidstakerne skulle få studiepermisjon med lønn fram til 1.1.2020.

Varsel om helsefarlig arbeidsmiljø

Saken startet allerede i 2011. Den første kjente varslingen omhandlet ledelsen i Søgne kommune. Arbeidstilsynet ble varslet om kritikkverdige forhold og dårlig og helsefarlig arbeidsmiljø i Søgne kommune. I forbindelse med rettsaken beskrev Dagbladet forholdene på denne måten:

– Ansatte gråt på jobb, kolleger turte ikke hilse og intime helsedetaljer ble delt: «Fryktkultur» er begrepet som går igjen. Folk var redde. I dag er flere av de 20 varslerne sykemeldt på ubestemt tid. Flere vurderer å flytte fra bygda og mange har følt behandlingen de fikk som psykisk belastende over flere år, alt ifølge Dagbladets opplysninger.

Gleder seg til å komme i jobb igjen

– Det blir veldig godt å komme i normalt jobbgjenge igjen, sier Randi Fidje som fikk førstevalget sitt og begynner i storkommunen som rådgiver Personaltjenester i Organisasjon, personal og stab, til Budstikka, lokalavisen for Søgne og Songdalen.

Fidje har benyttet studiepermisjonen til å fordype seg i individuell arbeidsrett, arbeidsmiljø og psykologi, prosjektledelse, endringsledelse og organisasjonsendring. Nå gleder hun seg til å ta fatt på neste semester. Da er det kollektiv arbeidsrett, HMS, personalledelse og rekruttering som skal gjennomføres før ny jobb venter ved nyttårsskiftet.

– Et halvt år til som heltidsstudent, deretter ut i jobb. Jeg tror ikke det hadde vært mulig uten den hjelpen vi har fått fra Christen Horn Johannesen i Parat. Uten den hjelpen tror jeg ikke jeg hadde vært i jobb, sier Randi Fidje.

Liv Tone Askildsen er også fornøyd. Hun skal jobbe på innbyggertorget enten i Kristiansand eller Songdalen.

– Jeg er fornøyd og gleder meg, sier Askildsen som også skal være heltidsstudent fram til ny jobb venter i ny storkommune til nyttår.

Hun har tatt forvaltningsrett, velferdsrett og personalledelse i vårsemesteret og er i likhet med Fidje fornøyd.

– Det gikk kjempefint. Til høsten går jeg løs på arbeidsrett, HMS og ansettelse, forteller Askildsen til Budstikka.

Går på helsa løs

Askildsen sier at hun har lært mye i denne perioden. Jeg ser på både Randi Fidje og meg selv som personer som liker å jobbe, og som har hatt en høy terskel for å bli hjemme fra jobben, sier hun. Likevel ble begge sykmeldt.

– Det å kjenne på utfrysning og usikkerhet og redsel for å gjøre feil, går på helsa løs, sier Askildsen.

Etter å ha vært igjennom dette forstår Askildsen at folk kan bli så nedkjørte at de blir uføretrygdet etter mobbing.

–Jeg har en gutt som begynte på skolen nå. Der har de stort fokus på mobbing. Men når jeg ser hvordan voksne kan oppføre seg blir jeg skremt. Ungene lærer av oss, ikke av hva vi sier men av hva vi gjør, sier Askildsen.

Etter mange turbulente år, har Randi Fidje og Liv Tone Askildsen fått nye muligheter.

Powered by Labrador CMS