Skjerpet kamp mot arbeidslivskriminalitet

Tidlig i februar avslørte Klassekampen at Oslo-politiet ikke anmelder økonomisk kriminalitet som avdekkes på inspeksjoner med samarbeidende etater. Nå fremmes konkrete forslag i Stortinget for å skjerpe lovverket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Klassekampen som avslørte at Oslo-politiet ikke får lov til å anmelde økonomisk kriminalitet som avdekkes på inspeksjoner i et tverretatlig samarbeid mellom politiet, Nav, skatteetaten, tollvesenet og Arbeidstilsynet.

– Hvis det er slik at loven er til hinder for å ta arbeidslivskriminalitet, bør vi vurdere om loven bør endres, sa Erlend Wiborg (Frp), som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité́, til Klassekampen da saken ble avslørt.

Regjeringen svarte med å ville lempe på taushetsplikten som hindrer offentlige etater fra å dele viktig informasjon som kan avsløre grov arbeidskriminalitet.

– Vi ønsker å endre loven og sender nå ut et forslag på høring for å gjøre det lettere for kontrollmyndighetene å dele informasjonen seg imellom, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til TV 2.

Nå fremmer Arbeiderpartiet et representantforslag på tolv punkter for å skjerpe innsatsen mot grov arbeidslivskriminalitet. Partiet mener det vil gi politiet og skattemyndighetene flere verktøy for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

– Innsatsen for å få bukt med problemene samsvarer ikke med hvor store utfordringene har blitt. Arbeidslivskriminalitet utnytter mennesker, frarøver fellesskapet for milliarder av kroner, og er i ferd med å ødelegge enkelte bransjer, fordi omfanget er så stort, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS