Vegard Einan og Parats Hovedstyre mener forslagene er interessante og vil være med på å diskutere dem videre. Foto: Trygve Bergsland/Parat

Skal ha flere i arbeid

I mars la sysselsettingsutvalget frem sin første rapport. Nå har ekspertutvalget fått med seg partene i arbeidslivet i utvalgets fase to. Utvalget, som skal komme med forslag om hvordan en skal få flere i arbeid, skal etter planen være ferdig våren 2020. Utvalget har hatt et møte og vil ha flere møter utover høsten og våren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeid i to faser

Sysselsettingsutvalgets arbeid er delt opp i to faser. Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe la fram sine forslag for økt sysselsetting 28. mars. Ved overleveringen av NOU 2019:7 Arbeid og inntektssikring. Tiltak for økt sysselsetting var ekspertgruppen ferdig med fase én. I utvalget som er satt ned nå, skal partene i arbeidslivet og fagekspertene sammen ta fatt på fase to. Her fortsetter drøftingene med utgangspunkt i forslagene fra ekspertgruppen og eventuelle nye forslag som måtte komme for økt sysselsetting.

Topptung representasjon

YS leder Erik Kollerud representerer YS i utvalget, mens nestleder Hans Erik Skjæggerud er vararepresentant. YS-økonom Nina Skrove Falch vil ha en sentral rolle i arbeidet i YS.

Utvalget ledes av Steinar Holden, økonom og professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Parats Hovedstyre informert

Seniorforsker Knut Røed ved Frishsenteret, er et av medlemmene utvalgets ekspertgruppe. Søndag orienterte han Parats Hovedstyre om utvalgets forslag for å få flere i arbeid og færre på sykepenger og trygdeordninger.

De viktigste forslagene fra ekspert utvalget er:

En ny sykepengeordning

En arbeidsorientert uføretrygd

Reduserte minstenivåer for arbeidsavklaringspenger for unge, men samtidig økt oppfølging

Tettere oppfølging og økte ressurser til arbeidsrettede tiltak

Tiltak for økt sysselsetting blant seniorer og eldre

Ny sykelønnsordning

Ekspertutvalget ønsker å endre sykelønnsordningen blant annet ved økt bruk av gradert sykmelding. Gradering bør gi mulighet for en lengre sykepengeperiode, men kompensasjonsgraden bør reduseres et stykke ut i sykefraværsperioden. Utvalget mener også at arbeidsgivers finansieringsansvar bør forskyves fra korttidsfravær til langtidsfravær.

Ny uføretrygd

Utvalget vil også endre uføretrygden for å gjøre arbeidstakere med gradert uføretrygd mer attraktive i arbeidsmarkedet. Dette kan i følge utvalget gjøres ved å åpne for helsejustert lønn, der et uførevedtak innebærer et anslag på reduksjonen i produktivitet per time, og arbeidsgivere betaler en timelønn som bygger på ordinær lønn, justert for reduksjonen i produktivitet. Uføretrygden gis da som kompensasjon for redusert timelønn, og eventuelt også for redusert arbeidstid.

Parats leder, Vegard Einan, mener Røed ga Parats Hovedstyre en god gjennomgang av forslagene om blant annet å endre sykelønnsordningen og uføretrygden.

– Dette er interessante forslag som vi må diskutere videre, sier Einan.

Powered by Labrador CMS