Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Sikkerhetssjekken virker, nærmere 100 vogntog fjernet fra veien

Alle utenlandske vogntog må gjennom en sikkerhetssjekk før de får passere grensen inn til Norge, foreslo Parat. Samferdselsministeren fulgte opp og ba Tollvesenet bidra til å øke kontrollene. Nå kommer resultatene, og nærmere 100 vogntog har fått kjøreforbud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et stort antall utenlandske vogntog kjører på norske vinterveier med dårlige bremser, nedslitte dekk, uten kjetting og med sjåfører som ikke er har erfaring med norske vinterveier. Vogntogene forårsaker ulykker, som også rammer uskyldige.

Parat i Vegvesenet og Yrkestrafikkforbundet har derfor krevd døgnkontinuerlig kontroll av all tungtransport før de får passere grensen inn til Norge.

Les også: Vil ha kontroll av alle vogntog på grensa

Økte kontroller i nord

Samferdselsminister Jon Georg Dale kvitterte ut kravet fra Parat med økte kontroller i landets tre nordligste fylker.

– I lys av dei alvorlege ulukkene med tungbil denne vinteren, har eg no bedt Statens vegvesen om å styrke kontrollinnsatsen i Nord-Noreg. I tillegg vil tollvesenet styrke dekk- og kjettingkontrollane på grenseovergangane, seier samferdselsminister Jon Georg Dale i ein pressemelding.

Les også: Dale følger opp krav fra Parat

Avdelingsdirektør i trafikk- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen i Nord-Norge, Jørn Simonsen, sier at gjennom helgen har Statens vegvesen gjennomført kontroller langs grenseovergangene fra Neiden og Storskog i nord til Junkerdal og Trofors i sør. Der er 575 kjøretøyer blitt kontrollert, og 84 kjøretøyer har fått forbud mot å kjøre videre. Det er hver åttende bil i gjennomsnitt.

Både norske og utenlandske vogntog er blitt kontrollert. Vegvesenet har sjekket om dekkene har vært godkjente, og om dekkene har vært egnet for nordnorske kjøreforhold – samt om bilene har vært utstyrt med nødvendig sikkerhetsutstyr som kjettinger.

– Vi har gitt kjøreforbud både til norske og utenlandske kjøretøyer, sier Simonsen.

Vilje og handlekraft

Leder i Parat, Vegard Einan sier samferdselsministeren her har vist politisk vilje og handlekraft.

– Her har politisk vilje og handlekraft bidratt til å fjerne 84 dødsmaskiner fra veiene i de tre nordligste fylkene bare gjennom helgen, det er veldig bra, sier han.

Einan sier det er åpenbart at denne ordningen også må innføres langs hele riksgrensen.

- Når 84 slike dødsmaskiner er fjernet fra veiene bare i de tre nordligste fylkene, kan vi jo spørre om hvor mange dødsmaskiner slapp inn i landet fra de andre store grenseovergangene, sier han.

Hele grensen må dekkes

Einan sier kjøretøy som kommer inn over grensen langs de store grenseovergangene i sør, ofte skal videre over fjellovergangene og deretter over på smale vestlandsveier.

– Det kan ikke være slik at medieoppmerksomhet rundt enkelthendelser er det som skal til for å endre praksis i deler av landet. Dette er noe som må følges opp kontinuerlig, langs alle landets grenseoverganger. Slik kan vi forhindre tragiske ulykker og samtidig spare samfunnet for millionbeløp, sier han.

NRK melder nå at regjeringen vil skjerpe krav til vinterdekk på vogntog fra neste vinter.

Les også: Regjeringen varsler strengere krav til vinterdekk på vogntog

Powered by Labrador CMS