Seksuell trakassering er kjønnsløs

Mannlige sykepleiere oppgir dobbelt så ofte som kvinnelige at de utsettes for seksuell trakassering fra andre ansatte på arbeidsplassen, viser ny undersøkelse blant 20.000 sykepleiere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidskriftet Sykepleien har gjennomført en spørreundersøkelse om seksuell trakassering og overgrep blant medlemmer av Norsk Sykepleierforbund. Over 20 000 har svart.

2,8 prosent av de kvinnelige sykepleierne oppgir at de har vært utsatt for seksuell trakassering eller overgrep fra kolleger, ledere eller andre ansatte de siste tolv månedene. Blant mennene svarer 5,5 prosent det samme.

Mens 88,7 prosent av kvinnene sier en mann sto bak trakasseringen de opplevde, oppgir 77,2 prosent av mennene at en kvinne sto bak.

– Omfanget av trakassering mot mannlige sykepleiere er større enn jeg trodde, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund til NTB.

By påpeker at enhver arbeidsgiver har for et forsvarlig arbeidsmiljø.

– Dette omfatter også vern mot trakassering i alle former. Arbeidsgiverne har ansvaret for både å forebygge og håndtere trakassering, i tillegg til å følge opp dem som har vært utsatt for dette, sier hun til NTB.

Paratleder Hans-Erik Skjæggerud sier at selv om kvinner i mange yrker er spesielt utsatt for seksuell trakassering må vi ikke miste av syne at dette også rammer menn.

– Trakassering og seksuell trakassering kommer i mange former, og er kjønnsløs. Et fellestrekk er skjevheter i maktforhold, og oppmerksomhet eller handlinger som ikke er ønsket fra den ene parten, sier Skjæggerud.

Redaksjonen i Parat24 vil gjerne komme i kontakt med deg som har opplevd eller sett seksuell trakassering på arbeidsplassen. Alle henvendelser vil bli behandlet i fortrolighet, og ingenting vil bli publisert uten ditt samtykke. Kontakt oss på arve@parat.com

Powered by Labrador CMS