SAS piloter demonstrerer mot sin tidligere arbeidsgiver foran Stortinget. Foto: Ane Undheim

SAS-piloter demonstrerer mot tidligere arbeidsgiver

SAS har sagt opp 2200 piloter i Norge, Sverige og Danmark. Nå ber pilotene politikere om hjelp, og demonstrerer mot sin tidligere arbeidsgiver foran Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 19. oktober har et folkehav samlet seg foran Stortinget i Oslo. Samtlige er ikledd SAS-blå T-skjorter med slagordet «We were travelers #NotMySAS», andre har med plakater og protestbannere. En gruppe kvinner står foran et banner med teksten «SAS flyr fra egne ansatte. Ikke la dem ta av uten oss». Pilotuniformer på kleshengere hviler på crew-kofferter, og faner fra flere fagforeninger vaier i vinden.

De er her for å demonstrere mot at SAS bestemte seg for å si opp permitterte ansatte, og heller hente inn arbeidskraft fra et irsk bemanningsbyrå. Pilotene ble permittert grunnet koronakrisen, men mener de fikk beskjed om at jobbene deres ville vente på dem når samfunnet åpnet opp og det ble behov for piloter i lufta igjen. Jobbene ventet derimot ikke på pilotene, og i Norge, Sverige og Danmark fikk til sammen rundt 2200 sparken. Nå skal SAS opprette nye datterselskaper, og pilotene må da søke på sine tidligere jobber. Jobbene i dattersekslepene er det flere som mener har dårligere vilkår enn tidligere.

– Dere fikk beskjed om å beholde uniformen, dere hadde troa på at dere skulle få komme tilbake på jobb. Slik gikk det ikke, sa Katinka Riksfjord Sporsem, generalsekretær for Norsk Flygerforbund, som ledet dagens appeller.

– Selvfølgelig handler dette om politikk

Anneli Nyberg, nestleder i Parat var også på plass for å vise sin støtte til demonstrantene.

– Dette er en viktig sak. Ikke bare for de ansatte i SAS, som står i skuddlinjen nå. Dette er en utvikling i arbeidslivet som vi ikke kan stå å se på, sa hun under markeringen til Parat24.

Ifølge henne er det viktig at fagforeninger jobber for å motvirke det hun selv kaller kreative ansettelsesformer, og konstellasjoner hvor man oppretter datterselskaper for å omgå opparbeidede rettigheter.

– Selvfølgelig handler dette også om politikk, og hvilken type arbeidsliv vi vil ha i Norge. I dag er det luftfarten som rammes, men dette kan ramme alle grener i Norsk arbeidsliv. Det må eksistere et anstendig arbeidsliv, med fulle stillinger og lønninger man kan leve av, sa Nyberg under demonstrasjonen.

Mener SAS sniker seg unna avtaler med juridisk akrobatikk

En av dagens appellanter var Anders Eckermann Eikeland. Han er blant de oppsagte pilotene i SAS, og forteller foran folkehavet at det nå nærmer seg ett år siden han hadde sin siste flyvning for selskapet. Selskapet han mener lovet at han skulle få jobben tilbake da han først ble permittert i 2020.

– SAS har brukt betydelige ressurser på å trene oss. De har treningsmapper på alle piloter, de vet alt om oss. Min er på 127 sider. De vet nærmest om vi holder tannbørsten i venstre eller høyre hånd. Men nå som behovet for flyvere tar seg opp, vil de ikke ha oss allikevel. De benytter heller et irsk bemanningsbyrå for å finne folk, med et klart formål – å dumpe lønna og bedrive fagforeningsknusing, sa han i sin appell.

Eckermann Eikeland mener SAS-ledelsen har forsøkt å snike seg unna inngåtte avtaler med juridiske akrobatikk, og at de deretter har bedt skattebetalerne om å ta regningen for å holde piloter og kabinansatte på Nav.

– Alle forstår at flyselskaper har økonomiske problemer etter en pandemi, men dersom SAS ønsker å kutte kostnader, må de faktisk samarbeide med de tillitsvalgte. Selskaper som ikke klarer seg uten å benytte seg av tjuvtriks og sosial dumping, ja de har kanskje heller ikke livets rett. Vi vet at det går an å drive flyselskap i Norge, uten å sette de ansatte nederst på rangstigen, sa han under demonstrasjonen.

Videre forteller Eckermann Eikeland at pilotkostnadene i SAS er lave, sammenlignet med andre flyselskaper i Europa.

– Litt før pandemien lå de på litt over 5 prosent av kostnadene. I Lufthansa ligger de på 8 prosent. SAS nyter godt av det som er Europas billigste piloter, men dette handler ikke om lønn – det handler om å splitte de ansatte. På godt norsk kan vi kalle det fagforeningsknusing, sa han.

Et grelt eksempel på hva fellesskapets midler kan brukes til

Leder i Pilotforbundet, Oddbjørn Holsether, var også en av appellantene under demonstrasjonen. Han fortalte at da koronakrisen var på sitt verste, advarte Pilotforbundet mot å gi flyselskap penger uten å sette betingelser for hva pengene kunne brukes til.

– Det som nå skjer i SAS er et grelt eksempel på hva fellesskapets penger kan brukes til hvis man gir flyselskaper fritt spillerom. Han mener de ble brukt til å kvitte seg med sine egne ansatte, og la til at Pilotforbundet ønsker at Norge får på plass en lovgivning som tar vare på norske arbeidsplasser i luftfarten.

– Frankrike har en slik lovgivning, nå må vi i Norge også få noe lignende, sa Holsether.

Til flere rungende nei, stilte Holsether spørsmål om det er greit å si opp ansatte, for så å erstatte dem med billig arbeidskraft. Om det er greit at SAS bryter inngåtte avtaler med sine ansatte. Om de finner seg i at SAS bruker skattebetalernes penger til å si opp norske ansatte, for så å erstatte dem med utenlandsk arbeidskraft i nyopprettede selskap. Om det er greit at flyselskapet ødelegger det norske- og nordiske trepartssamarbeidet.

– Jeg synes budskapet til SAS-ledelsen er tydelig. De må snu nå. Hvis ikke må ansatte, politikere på stortinget, og ikke minst kunder si ifra. Et sånt arbeidsliv vil vi ikke ha, avsluttet han sin appell med.

Flere politiske partier støtter demonstrantene

En rekke politikere møtte også opp på dagens demonstrasjon, og ble invitert til å snakke på vegne av sitt parti. Erling Sande (Sp), Tuva Moflag (Ap), Mimir Kristjansson (R), Kirsti Bergstø (SV), Grunde Almeland (V) og Dagfinn Olsen (FrP) møtte opp, og viste sin støtte til de tidligere SAS-pilotene.

– Det er tøft å se dere stå her i dag, med uniformene på kleshengeren og med crew-kofferten på bakken. Det har vært tøft i luftfarten, og det er fortsatt usikre tider for dere, selv om vi kjenner at pandemien har begynt å slippe taket. Usikkerhet for jobb og usikkerhet for inntekt. Fellesskapet har stilt opp for SAS under krisen, nå må SAS stille opp for dere, sa Moflag.

Hun var tydelig på at når vi snakker stolt om den nordiske modellen, kan ikke en aktør som SAS – med sin nordiske forankring, holde på slik de gjør i denne saken.

– Vi forventer at SAS går i dialog med fagforeningene og rydder opp, slik at de får avklart en skikkelig løsning for de ansatte. Vi ønsker dere lykke til, sa Moflag.

Bergstø var også klar på at hennes parti støtter de oppsagte pilotene i SAS.

– Jeg har kommet hit fra SV for å si at vi står i lag med dere i denne kampen. Kampen mot fagforeningsknusing. Kampen mot undergraving av avtaler, av tillitsvalgte, av tillit. Vi står i lag med dere i kampen for et trygt og organisert arbeidsliv. For det er ingen tvil om at SAS kunne valgt en annen vei. De kunne valgt å ta vare på den kompetansen og erfaringer dere besitter, sa Bergstø.

Ingen fra SAS møtte opp på dagens demonstrasjon, for å uttale seg om saken eller imøtegå anklager fra appellantene og demonstrantene.

Powered by Labrador CMS