Deltakerne på ETF-kongressen på motttakelse i The Mansion house hos Dublins ordfører, Alison Gilliland. Foto: Privat

Sammen for en grønnere luftfart

Parats nestleder Anneli Nyberg var denne uken på European Transport Workers’ Federations (ETF) konferanse om klima og grønn omstilling i luftfartsindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Deltakere fra luftfartsbransjen rundt om i Europa diskuterte hvordan man kan jobbe med omstillingen til en grønnere luftfart samtidig som man sikrer arbeidstakerne i bransjen. Konferansen var en del av et større klimaprosjekt ETF driver i alle transportsektorer.

Parats nestleder Anneli Nyberg mener konferansen ga svært interessante innfallsvinkler til hvordan man sammen kan jobbe for en grønn omstilling.

– Vi ser at det er en hårfin balanse mellom å drive utviklingen i riktig retning, og samtidig hindre selskapene i å bedrive såkalt «greenwashing». Vi ser mange ambisjoner og store ord fra flyselskapene, men når det kommer til stykket ligger det lite bak, sier Nyberg.

Hun illustrerer med et vanlig eksempel, der man på flyvningen til en gitt destinasjon kan korte hviletiden til besetningen ved å kjøre fortere, og dermed bruke en hel del mer drivstoff.

– Man sier man tar miljø på alvor, men igjen bruker man ekstra drivstoff uten å blunke for å spare på ansattkostnader. Vi må presse på for større bevissthet rundt det som skjer, lære opp de tillitsvalgte og få dem til å stille riktige spørsmål. Skal Parat ta ansvar er vi nødt til å være en aktiv part, og dette la ETFs konferanse et godt utgangspunkt for, sier Nyberg.

Parat ble under konferansen også invitert av Dublins ordfører på mottakelse.

– Hun har bakgrunn som tillitsvalgt, og det var fint å se hvor oppriktig interessert hun var i luftfart og miljø. Irland er en øy, og er svært avhengig av flytrafikk. Likevel er de, som oss andre, avhengig også av at luftfarten må bli grønnere og mer miljøvennlig over tid, sier Parats nestleder.

Powered by Labrador CMS