Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Dale følger opp krav fra Parat

Alle utenlandske vogntog må gjennom en sikkerhetssjekk før de får passere grensen inn til Norge, foreslo Parat og Yrkestrafikkforbundet i YS tirsdag. Nå svarer Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), og øker kontrollene ved hjelp av Tollvesenet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et stort antall utenlandske vogntog kjører på norske vinterveier med dårlige bremser, nedslitte dekk, uten kjetting og med sjåfører som ikke er har erfaring med norske vinterveier. Vogntogene forårsaker ulykker, som også rammer uskyldige.

Parat i Vegvesenet og Yrkestrafikkforbundet vil derfor ha døgnkontinuerlig kontroll av all tungtransport før de får passere grensen inn til Norge.

Les også: Vil ha kontroll av alle vogntog på grensa

Utenlandske vogntog må kontrolleres på grensen

Alle utenlandske vogntog må stanse for tollkontroll på grensa inn til Norge for å få papirer og last klarert. Når vogntogene har stanset for tolldeklarering, kan inspektørene fra Statens vegvesen samtidig gjøre sine kontroller, foreslår de to YS-forbundene Parat og Yrkestrafikkforbundet. Da får man kontrollert mange flere vogntog enn i dag.

Nå svarer samferdselsminister Jon Georg Dale, og vil øke kontrollene.

– I går ba jeg Statens vegvesen se på muligheter for å øke kontrollene i Nord-Norge med tanke på den situasjonen vi har der, og om nødvendig flytte på ressurser. De vil nå styrke sin kontrollvirksomhet nord i landet, sier han til ABC Nyheter.

Dale sier at Statens vegvesen nå har kontaktet Tollvesenet som sier de vil ta opp kontroll av dekk og kjetting på tungtransport ved grenseovergangene i nord.

– Slike kontroller ga vi dem hjemmel til å gjøre for noen år siden, og nå setter vi i gang med det i Nord-Norge for å få kontrollert flest mulig allerede på grensen, sier samferdselsministeren.

Vinterkompetanse

Daler sier norske myndigheter også jobber opp mot EU for å få hevet kompetansen blant utenlandske sjåfører som kjører på norske veier.

– Vi har lenge jobbet med EU for å få gjennomslag for at vi skal ha vinterkompetanse som en del av opplæringen i alle EU- og EØS-land. Det har vi fått til, og det blir innført fra 2020, sier statsråden.

Det betyr at glattkjøring blir førerkortkrav for yrkessjåfører over hele Europa.

Ikke i mål

Leder i Parat, Vegard Einan, sier han er glad for at samferdselsministeren så resolutt følger opp.

– Dette er et godt og viktig første skritt, men vi er ikke i mål. Det er bra at det nå iverksettes tiltak i nord, men dette er tiltak vi vil ha på plass over hele landet, sier Einan.

Powered by Labrador CMS