Ryanair-piloter i Sverige varsler streik

Svenske Ryanair-piloter går 10. august ut i streik fordi det irske lavkostselskapet nekter å møte til forhandlinger om tariffavtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er uenigheter om tariffavtalen som gjør at Sveriges Pilotforening tar ut sine medlemmer i en 24 timer lang streik.– Vi håper naturligvis at Ryanair kommer til forhandlingsbordet. Skulle ikke det skje, må vi vurdere ytterligere tiltak, sier pilotforeningens leder Martin Lindgren til Expressen.

Det er usikkert om streiken vil ramme reisende.

– Det er rundt 15–20 avganger på en vanlig fredag, men Ryanair har vært flinke til å flytte piloter fra andre land til de områdene som er rammet av streik. Vi bruker de midlene vi har, sier Lindgren.

Streikevarselet omfatter 80 prosent av Ryanairs piloter, noe som tilsvarer rundt 40 ansatte. Forhandlingene om en tariffavtale har pågått siden jul, melder NTB.

Tidligere i sommer måtte Ryanair kansellere 600 flygninger over hele Europa da kabinansatte i fire land streiket med krav om høyere lønninger og bedre arbeidsforhold.

Parats nestleder, Vegard Einan, sier i en kommentar at Ryanair er et selskap der de ansatte i snart 20 år har betalt for billetten til passasjerene og overskuddet til eierne. De eneste som ikke har fått ta del i Ryanairs suksess er de ansatte.

Einan mener vi nå ser resultatet av dette.

– Det er mulig å bygge lønnsomme selskaper ved å undertrykke og utnytte de ansatte, men slike selskap er ikke bærekraftige på sikt. Det er gammeldags og korttenkt ledelse, og en kjempe trussel for investorer.

Parats nestleder håper de mange konfliktene vil tvinge selskapet til å dele overskuddet med de ansatte.

– For passasjerene som rammes er det selvsagt leit, men dette er verken uventet eller overraskende, og det burde det ikke være for noen, sier Vegard Einan.

Powered by Labrador CMS