Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Riksrevisor: Fortsatt svakheter i sikringsarbeidet

Det var en presset statsminister som i mandagens høring på Stortinget innrømmet at hun hadde vært upresis, og beklaget å ikke ha informert Stortinget «tydeligere og tidlig nok».

Alt det var svakheter ved i fjor, er det fortsatt svakheter med, sier Riksrevisor Per-Kristian Foss.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Temaet for mandagens høring i Kontroll og konstitusjonskomiteen var riksrevisjonens rapport om sikring av samfunnsviktige objekter. Her slå Riksrevisjonen fast at Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet ikke i nødvendig grad har sørget for at grunnsikringen av skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret er i samsvar med sikkerhetsloven og Stortingets forutsetninger.

Les også: Solberg må forklare seg om manglende terrorsikring

Tre år etter tidsfristen som Stortinget har fastsatt, senest innen 1. januar 2015, er grunnsikringen av de skjermingsverdige objektene i politiet og Forsvaret fortsatt mangelfull. Det vil ta lang tid før målene når, og tidsestimatene er usikre, skriver Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen slår også fast at Forsvarsdepartementets plan om etablering av grunnsikring for de skjermingsverdige objektene innen 2025 ikke er i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Heller ikke Justis- og beredskapsdepartementet har sørget for at finansieringen av grunnsikringen av skjermingsverdige objekter i politiet står i forhold til de estimerte kostnadene.

Stortinget er ikke blitt informert om kostnadene ved etablering av grunnsikring av de skjermingsverdige objektene i politiet, skriver Riksrevisjonen i sin rapport.

Les også: Politidirektøren: Statsministeren misforsto

Det er en kritisk rapport fra Riksrevisjonen, som peker på en rekke mangler i arbeidet med både objektsikring og bruken av sikringsstyrker.

For bruken av sikringsstyrker peker Riksrevisjonen på manglende forståelse av objektsikringsinstruksen, og svakheter i prosessen for utpeking av nøkkelobjekter. De peker også på svakheter ved Heimevernets operative rolle, og manglende avklaringer og analyser av politiets og Heimevernets kapasitet til å sikre og beskytte objekter ved bruk av sikringsstyrker

Se video: Riksrevisor Per-Kristian Foss oppsummere Riksrevisjonens funn

Statsministeren: Opp til Stortinget å avgjøre regjeringens skjebne

Statsminister Erna Solberg (H) håper hennes erkjennelse av mangelfull informasjon til Stortinget vil redde regjeringen. Idet kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget var ferdig med sin høring om terrorsikring, oppsummerte statsministeren regjeringens skjebne slik:

– Det er viktig å se at det er forskjell på hva man muntlig sier i en høring, i forhold til det en gjør i et formelt forberedt innlegg til Stortinget. Så er det opp til kontroll- og konstitusjonskomiteen å gi en vurdering av de svarene vi har gitt i dag, sa Solberg.

Riksrevisoren: Ingenting som demper kritikken

Høringen mandag viser at regjeringen fortsatt er langt unna målet når det gjelder sikring, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

På spørsmål fra NTB avviser han at forklaringene som blant andre statsminister Erna Solberg (H) ga mandag, er noe som gjør at Riksrevisjonen skulle ha dempet kritikken.

– Nei, jeg synes ikke det. De har ikke bestridt noen fakta i rapporten. De er langt fra mål, sier Foss.

Han poengterer at regjeringen ikke har fått på plass en fordeling av sikringsstyrker, til tross for at det er enighet om mye av planen.

– En ting er en plan. Men i tilfelle et terrorangrep hjelper det ikke å ha en plan, sier Foss.

Kontrollkomiteen vil ha ny, lukket terrorhøring

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil be om en ny, lukket høring om terrorsikring. En åpen høring blir også vurdert.

Komiteen gikk enstemmig inn for dette i et møte tirsdag, dagen etter at statsminister Erna Solberg (H) og en rekke sittende og tidligere statsråder måtte forklare seg om Riksrevisjonens alvorlige kritikk av arbeidet med å sikre viktige bygg, anlegg og infrastruktur mot terror og angrep.

Powered by Labrador CMS