Riksmekler Mats Wilhelm Ruland. Foto: Terje Bergersen

Riksmekleren har tro på å unngå storstreik

Ingenting er løst mellom LO/YS og NHO i meklingen i lønnsoppgjøret, opplyser riksmekler Mats Wilhelm Ruland, som likevel har tro på å unngå storstreik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er alltid optimist og har tro på at vi skal løse dette, sa riksmekleren til NRK lørdag kveld da han møtte pressen på Hotel Opera i Oslo.

Der har LO, YS og NHO sittet sammen siden fredag formiddag for å forsøke å komme til enighet om lønnsoppgjøret for frontfaget. I mellomtiden holder norsk arbeidsliv pusten.

Det kan nemlig bli storstreik, med over 30.000 arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik. Lørdag kveld var partene ikke kommet til enighet mens fristen ved midnatt bare var timer unna.

– Ingenting er løst ennå, men dette er et ganske normalt forløp i en mekling, sa riksmekleren.

Kan bli omfattende busstreik

Til sammen kan rundt 31 500 arbeidstakere blir tatt ut i streik i første omgang dersom partene ikke kommer i mål med meklingen. Fristen er altså ved midnatt natt til søndag.

Både LO og YS tar ut bussansatte, og LO tar i tillegg ut medlemmer fra ferjetrafikken. YS, som tar ut 5 500 bussjåfører, har uttalt at en streik trolig vil føre til alle rutebusser står fra søndag morgen.

Flere bransjer rammes

Også i bransjer som bygg og anlegg, mat- og drikkeproduksjon, samt enkelte industribedrifter, blir det tatt ut arbeidstakere til streik. LO velger imidlertid å skjerme hardt koronarammede næringer som reiseliv og restaurant.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har en formidabel oppgave med å få enighet mellom partene. Det er ventet at meklingen kan komme til å gå på overtid.

Forhandlingene som pågår nå i det såkalte frontfaget, er svært viktige fordi de danner en ramme for lønnsøkningen, og dermed legger normen for andre sektorer. I slutten av april skal offentlig sektor begynne sine lønnsforhandlinger.

Les også: Meklingen er i gang

Powered by Labrador CMS