Renta går opp, kan få konsekvenser for tariffoppgjørene

Norges Banks hovedstyre besluttet onsdag å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 0,75 prosent. – Oppgangen i norsk økonomi vil selvsagt også få betydning for lønnsoppgjørene fremover, sier forhandlingssjefen i Parat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Det blir gradvis mindre ledige ressurser i økonomien, og kapasitetsutnyttingen synes nå nær et normalt nivå. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Norges bank i en kunngjøring etter rentemøtet tirsdag.

Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier det er gledelig å se at pilene for norsk økonomi nå snur.

– Når økonomien bedres, og lønnsomheten i bedriftene bedres, da vil det helt åpenbart være noe vi tar med oss inn i våre vurderinger foran neste års tariffoppgjør. Ingen trenger å være i tvil om at vi vil kreve at vanlige lønnsmottakere også skal ha sin rettmessige del av de inntektene som genereres, sier hun til Parat24.

Les også: SSB om 2021: Renta opp - flere i jobb

Anslår styringsrente på 2 prosent

Torsdagens økning av styringsrenten i Norges Bank er bare første steg mot et høyere rentenivå. Prognosene i Pengepolitisk rapport anslår at styringsrenten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021.

For første gang på sju år hevet sentralbanken styringsrenten torsdag, fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. For å nå gradvis opp til en styringsrente på 2 prosent, er det grunn til å tro at vi de neste tre årene kan få fem renteøkninger på «en kvarting».

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Powered by Labrador CMS