Både i eurosonen og i Norge kommer stadig flere i arbeid Illustrasjonsfoto: Gettyimages

Rekordlav ledighet i eurosonen

Arbeidsledigheten i eurosonen ble i juni liggende på 6,6 prosent, det laveste nivået som noen gang er registrert. Også i Norge er ledigheten rekordlav.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyste statistikkbyrået Eurostat mandag. Den gjennomsnittlige ledigheten var den samme som i mai.

I juni i fjor lå ledigheten på 7,9 prosent, og nivået har vært på vei nedover siden i fjor vår. Samtidig har inflasjonen steget til svært høye nivåer både i EU og mange andre deler av verden.

6,6 prosent er den laveste gjennomsnittlige ledigheten som er registrert siden eurosonen ble opprettet rundt årtusenskiftet. Men forskjellene mellom de ulike landene er store. I juni lå ledigheten på 2,8 prosent i Tyskland, mens den var på 12,6 prosent i Spania.

I Norge viser tall fra NAV at ledigheten er 2,6 prosent. Den lave ledigheten øker faren for rentehopp, mener sjefsøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Lav ledighet øker faren for rentehopp

Rekordlav arbeidsledighet, kombinert med høy inflasjon, øker risikoen for en ny dobbelt renteheving, mener sjeføkonomi Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Den registrerte arbeidsledigheten er igjen lavere enn anslått av Norges Bank. Sammen med høyere kjerneinflasjon enn ventet, øker dette sannsynligheten for en ny dobbeltheving fra Norges Bank, sier sjeføkonomen til Dagens Næringsliv etter at NAV la frem tallene i slutten av juli..

Det innebærer at Norges Bank setter opp renten med 0,5 prosentpoeng, slik banken gjorde i juni. Den neste rentehevingen kan komme allerede i august.

Hov påpeker at arbeidsmarkedstallene gir et godt bilde av norsk økonomi. Dersom ledigheten fortsetter å falle, vil det være et tydelig tegn på at det går bra med norsk økonomi, forklarer han.følge sjeføkonomen kan utviklingen i prisveksten i juli bli avgjørende for om det kommer en dobbelt renteheving. I juni lå kjerneinflasjonen på årsbasis på 3,6 prosent, mens Norges Bank har et langsiktig mål om at den skal være på 2 prosent over tid.

Powered by Labrador CMS