Statsminister Erna Solberg. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Regjeringserklæringen: Fagforeningsfradraget fryses og pensjonsalderen økes

Torsdag kveld ble det klart at landet får en ny regjering, hvor KrF nå går inn i regjeringen sammen med Høyre, FrP og Venstre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I regjeringserklæringen slår regjeringen fast at fagforeningsfradraget ikke kommer til å gå opp, det fryses på 2019 nivå. Samtidig gjentas formuleringen fra Jeløya-erklæringen om at regjeringen «anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert».

Last ned regjeringsplattformen her

Parat har tidligere vært kritisk til nettopp denne type formuleringer, og på Paratkonferansen 2018 gav daværende leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud direkte beskjed til arbeidsminister Anniken Haugli (H).

– Et velorganisert arbeidsliv er den beste medisinen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det er også den beste forutsetningen for et godt arbeidsliv i fremtiden, sa han.

Pensjon

Regjeringen vil øke den alminnelige aldersgrensen i staten til 72 år, og samtidig legge til rette for økt mobilitet mellom offentlig og privat sektor. Regjeringen vil sette ned et partssammensatt utvalg for å vurdere kravet om «pensjon fra første krone», og samtidig gjennomgå alle særaldersgrenser for å se om de er «hensiktsmessige å opprettholde».

Regjeringen vil også vurdere en ytterligere heving av den øvre aldersgrensen i arbeidsmiljøloven. Dette er i tråd med hva Parat og YS tidligere har tatt til orde for, hvor organisasjonene har bedt om at den øvre aldersgrensen heves til 75 år.

ABE-reformen videreføres

Regjeringen skriver i den nye regjeringsplattformen at ABE-reformen vil videreføres. Samtidig vil regjeringen vurdere hvordan reformen bedre kan målrettes, for å bidra til avbyråkratisering og effektivisering.

Parat24 kommer tilbake med flere saker og kommentarer knyttet til den nye regjeringsplattformen.

Powered by Labrador CMS