Eksempel på luftvern av typen NASAM III som ble trent med under øvelsen Joint Viking 2023. Foto: Martin Mellquist/ Forsvaret

Rapport: Store mangler i norsk forsvar

Forsvarets forskningsinstitutt la tirsdag frem sin årlige analyse av det norske forsvaret. Rapporten viser blant annet at Forsvaret er underfinansiert med minst 30 milliarder kroner frem mot 2030. I tillegg peker forskerne bak rapporten på store mangler innen områder som forsyning, beredskap, kommunikasjon.

Publisert Sist oppdatert

Leder for Parat forsvar, Johan Hovde, sier analysen lagt frem av Forsvarets forskningsinstitutt tydelig peker på at Forsvaret er underfinansiert.

– I første omgang er dette en rapport som gir grunnlag for videre arbeid. Rapporten gir oss en mulighet til å følge utvikling og hvilke utfordringer vi står i fremover. Det at Forsvaret har behov for minimum 4 milliarder hvert år fremover mot 2030, er en tydelig indikasjon på at Forsvaret er underfinansiert, sier Hovde.

Må få personell på dagsorden

Samtidig peker Hovde på at behovet for personell og kompetanse ikke får den oppmerksomheten Parat forsvar mener er høy nok, for å imøtekomme nåværende og fremtidige utfordringer i Forsvaret.

– Det er mye snakk om kapasiteter som Norge har behov for å kunne beskytte seg og stå imot eventuelle angrep på norsk jord. Parat forsvar mener at diskusjonen om personell må løftes opp på samme nivå. Vi har behov for å sette personell først, vi har behov for å sette kompetanseutvikling av personell mye høyere på agendaen, sier Hovde.

Kan ikke forsvare luftrommet

Forrige uke slo flere forsvarstopper alarm om at Norge ikke har gode nok luftvern til å forsvare landet mot trusler i luftrommet. I årets analyse slår de 22 forskerne fast at Forsvaret ikke er i stand til å løse oppgavene i strid, i de mest krevende tenkte utfordringene. Både når det gjelder luftvern og antiubåtkrigføring, blir det omtalt som at Forsvaret har et operativt gap.

Stortingspartiene, med unntak av partiet Rødt, har blitt enige om en Ukraina-pakke på i alt 75 milliarder kroner. Pakken inkluderer blant annet to luftvernsystemer av typen NASAMS. Det ble klart etter at forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, besøkte president Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv forrige fredag.

Få av rådene etterleves

Forsvarets forskningsinstitutt ga i fjor sin første analyse og rapport av typen som ble lagt fram i dag, på bestilling av forsvarssjefen. Anbefalingene som ble gitt i fjorårets rapport ble i liten grad fulgt. Forskerne bak rapporten er usikker på hvorfor det er tilfellet – men mener noe av årsaken har med å gjøre at rådene lå utenfor handlingsrommet til forsvarssjefen eller den enkelte etatssjef.

Powered by Labrador CMS