Politiet har mindreforbruk på 1,1 milliard kroner

Politiet hadde et mindreforbruk på litt over 1,1 milliarder kroner i fjor. Det tilsvarer 5,6 prosent av etatens budsjett. Parat politiet og Norges Politilederlag i Parat mener politiet nå trenger en langtidsplan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør for styringsavdelingen i Politidirektoratet, Roger Bjerke, sier pandemien har hatt store konsekvenser for politiets aktivitet i 2020 og 2021.

– Vi ser at pandemien fremdeles fører til lavere aktivitet i samfunnet, begrenser vår tilgang på materiell og utfordrer vår evne til å gjennomføre planlagte aktiviteter. Det gir store utslag på fjorårets regnskap, sier han i en pressemelding.

Leder i Parat politiet, Einar Follesøy Kaldhol, mener det er utfordrende at politiet samlet har et mindreforbruk av en slik skala.

– Mange av enhetene har i 2021 gjennomført krevende innsparingsprosesser som har medført endring av arbeidsoppgaver, manglende erstatning for kolleger som slutter og andre innsparingstiltak. I tillegg er dagens styrings- og budsjettmodell krevende i forhold til god økonomistyring. Budsjettprosessene fører til at pengene ikke når frem til avdelingene de skal brukes i, sier Kaldhol.

Parat politiet ønsker nå en langtidsplan for norsk politi.

– Vi mener dette ville sikret en jevnere og mer planmessig drift, sier Kaldhol.

Leder i Norges Politilederlag i Parat, Frank Gran, er enig.

– For politiet er det utfordrende, i det bildet vi jobber i, å ha god oversikt og ikke minst bruke tildelte midler på en optimal måte. Norges Politilederlag har over lang tid vært tydelige på at man trenger en langtidsplan for politiet. Dette vil gjøre styringsparameterne tydeligere og mer oversiktlige.

Powered by Labrador CMS