Thore Selstad Halvorsen og Katrine Andresen Roald. Foto: Bente Bjercke

Permitteringer – hvilke regler gjelder?

Fra og med 1. oktober blir det endringer i hvor lenge du kan være permittert fra arbeidsplassen din. Parat-advokatene Katrine Andresen Roald og Thore Selstad Halvorsen gir deg her en forståelig og enkel oversikt over hvilke rettigheter du har som permittert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enhver permittering forutsetter at det er saklig grunnlag for det. For vilkårene og fremgangsmåten for permittering, se tidligere publisert informasjon på Parats websider.

Hvor lenge kan jeg være permittert?

Under pandemien ble det gjort følgende midlertidige endringer i permitteringsreglene:

  • Perioden du kan være permittert ble utvidet fra 26 til 49 uker innenfor en periode på 18 måneder.
  • For deg som har vært permittert lenge, og som hadde mindre enn 36 uker igjen av permitteringsperioden den 1. februar i år, ble perioden med mulig permittering utvidet frem til 30. september 2021.

For deg som permitteres etter 1. juli i år har det kommet nye regler.

  • Perioden du kan permitteres er redusert til 26 uker innenfor en periode på 18 måneder. Deretter gjeninntrer arbeidsgivers lønnsplikt.
  • Er permitteringen iverksatt før 1. juli 2021, men utvides i omfang eller forlenges i varighet i tid etter 1. juli 2021, skal reglene som gjaldt før 1. juli 2021 følges

Her følger noen eksempler:

Eksempel 1: - Jeg har vært permittert fra april 2020. Hva skjer med meg?

Om du ble permittert i april 2020 har du vært permittert i om lag 44 uker den 1. februar 2021. Det var derfor mindre enn 35 uker igjen av perioden du kunne være permittert den 1. februar, og du vil derfor falle inn under utvidelsen som ble vedtatt i vinter. Dette innebærer at arbeidsgiver kan permitterte deg videre frem til 30. september 2021.

- Hva skjer med meg den 1.oktober?

Fra det tidspunktet må arbeidsgiver igjen betale lønn, og du må stille på jobb. Dersom arbeidsgiver skal avslutte arbeidsforholdet må de følge alminnelige regler om oppsigelse. Du vil da ha rett til lønn i oppsigelsestiden. Det må være saklig grunnlag for oppsigelse, og arbeidsmiljølovens formelle regler må følges.

- Kan arbeidsgiver permittere meg på nytt etter de nye reglene, altså i 26 uker til?

Man kan ikke permitterts utover maksimalperioden. Dette vil normalt si 26 uker innenfor 18 måneder. Når en permittering på 26 uker avsluttes, er det derfor normalt sett et år til permittering igjen kan benyttes.

For nye permitteringstilfeller fra og med 1. juli 2021 har regjeringen imidlertid bestemt at eventuelle permitteringsperioder før 1. juli 2021 ikke skal telle med i 18-månedersperioden. Dette er for å sikre at det fortsatt består en reel mulighet for permittering.

For løpende permitteringer iverksatt før 1. juli skal perioden før 1. juli telle med, men dersom du blir tatt tilbake i arbeid vil du kunne permitteres på nytt etter en periode i jobb, så fremt det da er grunnlag for permittering. Da vil du omfattes av den nye regelen om maksimalt 26 uker innenfor en 18-månedersperiode, med telling bare tilbake til juli 2021.

Du kan i utgangspunktet altså ikke permitteres videre. Du kan, etter å ha bli tatt tilbake i arbeid, bli permittert på nytt. Forutsatt at det ikke kommer ytterligere endringer, kan du da kun permitteres 13 uker, da du i perioden 1. juli til 30. september allerede har hatt 13 uker med permittering. Dette er for å ikke overskride maksimalperioden på 26 uker innenfor 18 måneder. Du må tas tilbake i arbeid, da dette ikke kan ansees som en løpende permittering.

Dersom det er behov for videre løpende permittering vil trolig oppsigelse være riktig virkemiddel, da bortfallet av arbeid ikke lengre kan ansees som midlertidig. Her vil det måtte gjøres en konkret vurdering av om en eventuell oppsigelse er saklig.

For å oppsummere: Fra 1. oktober har du altså rett og plikt til å komme tilbake i jobb, og arbeidsgiver har en tilsvarende lønnsplikt. Du kan etter noe tid motta ny permittering, hvis det er grunnlag for det. Du kan permitteres inntil 13 uker dersom du allerede har vært permittert fra 1. juli til 30. september (opptil 26 uker telt fra 1. juli). Det kan hende at du mottar oppsigelse om ikke arbeidsgiver har videre arbeid.

Dersom du får varsel om enten permittering eller oppsigelse bør du ta kontakt med din tillitsvalgt eller med oss i Parat.

Eksempel 2: - Jeg har vært permittert siden 1. mai 2021. Hva skjer med meg?

Du ble da permittert før den 1. juli. Du vil følge reglene om maksimalt 49 uker permittering. Har du vært permittert i mindre enn 49 uker den 1. oktober, vil du fortsatt kunne være permittert. Arbeidsgivers lønnsplikt vil gjeninntre når du på et senere tidspunkt har vært permittert i til sammen 49 uker innenfor en periode på 18 måneder.

Eksempel 3: - Jeg ble permittert etter 1. juli 2021. Hva skjer med meg?

Hvis det er en ny permittering etter 1. juli vil du omfattes av det nye regelverket, og kan slik reglene er nå permitteres i 26 uker av 18 måneder, før lønnsplikten gjeninntrer. Det har ingen betydning om du for eksempel har vært permittert tidligere under pandemien, så lenge du var tatt tilbake i ordinært arbeid før 1. juli.

Eksempel 4: - Jeg ble permittert 7. juni. Nå er jeg kalt tilbake fra 1. august. Om jeg blir permittert igjen, hva gjelder for meg da?

I din situasjon er det avgjørende hvor lenge du er tilbake i jobb. Hovedregelen er at du kan være på jobb inntil seks uker uten at arbeidsgiver må betale for en ny permitteringsperiode. Denne avbruddsperioden er midlertidig utvidet til ti uker ut september.

Dersom du permitteres på nytt etter å ha vært i jobb utover avbruddsperioden regnes det som en ny permittering. Da blir det reglene som gjelder fra 1. juli som legges til grunn, og du kan maksimalt være permittert i 26 uker. Er du tilbake i arbeid i kortere enn ti (seks) uker, vil det være reglene om totalt 49 ukers permittering som kommer til anvendelse.

Powered by Labrador CMS