Pensjonsforhandlinger for 800 000 offentlig ansatte

Regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere forsøker nå å enes om en ny pensjon i offentlig sektor. Ordningen omfatter alle offentlig ansatte, og det er to år siden sist partene ga opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon skal pågå hele februar, med frist til 2. mars. I tillegg til motsetningene mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, finnes det også flere spenninger mellom de ulike arbeidstakerorganisasjonene. Både YS, LO, Unio og Akademikerne sitter ved forhandlingsbordet.

Etter omleggingen av AFP ordningen i privat sektor, fra en tidligpensjonsordning til en livsvarig pensjon, finner man en tydelig endrings i pensjonsmønsteret.

– Tallene viser at etter omleggingen i privat sektor, så står man nå to år lenger i arbeid. Dette skyldes nok at man ikke lenger har en ordning hvor arbeidstakeren opplever å bli premiert for å ta ut tidligpensjon. Det er altså ikke en ny livsvarig AFP som er forklaringen, men at vi ikke lenger har en tidligpensjons-AFP, sier Andreas Moen, advokat og pensjonsekspert i Parat.

En pensjonsordning skal i følge Moen hegne om arbeidslinja, og bidra til at folk står lengre i arbeid.

– Det er en politisk målsetting at vi skal stå lenger i arbeid, og da må vi også akseptere en pensjonsordning som understøtter denne politiske målsettingen, sier Moen.

Moen sier det er to hovedspor for de videre forhandlingene.

– Det ene sporet som drøftes er hvorvidt den økonomiske verdien av dagens AFP i offentlig sektor skal integreres i påslagsordningen, eller om AFP i offentlig sektor heller skal bli et eget element som kan kobles med AFP i privat sektor, sier Moen.

Han sier det er utarbeidet et godt grunnlagsdokument for den videre prosessen, men at det fremdeles er mye arbeid som gjenstår før partene kan enes om en endelig løsning.

– Skal vi si ja til en løsning hvor også offentlig ansatte får en ordning lik AFP i privat sektor, må vi ha et sikringselement på plass som tetter de hullene som oppstår og som ivaretar de individuelle rettighetene som er opparbeidet gjennom et langt yrkesliv, sier Moen.

Moen sier at dagens forhandlinger vil ikke vil berører de som allerede er i planleggingsfasen for å ta ut tidligpensjon.

– Det legges opp til at den nye pensjonsordningen i offentlig sektor skal gjøres gjeldene for årskullene som er født i 1963, eller senere. Det er ikke aktuelt å gjøre noe med tidligpensjons-AFP for årskull til og med 1962. Men løsninger for såkalt samordning i alderspensjon fra 67 år er fortsatt uavklart for de som er født etter 1953. Dette er krevende forhandlinger med mange elementer som må på plass, men alle er enige om at vi må endre dagens ordning, avslutter Moen.

Her kan du lese grunnlagsdokumentet, rapporten om ny tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor.

Fakta om offentlig tjenestepensjon

* Pensjonsreformen som ble innført i 2011, ble bare delvis gjennomført i offentlig sektor etter at forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon strandet i 2009.

* Et forsøk på forhandlinger våren 2016 gikk i stå etter at departementet avviste kravet om streikerett på pensjon.

* Partene startet nye sonderinger før jul i fjor, og startet onsdag denne uken opp reelle forhandlinger med frist 2. mars.

*I forhandlingene er arbeidsgiversiden representert ved Arbeids- og sosialdepartementet, KS, Spekter og Oslo kommune, mens arbeidstakerne er representert ved LO, Unio, YS og Akademikerne.

* Offentlig tjenestepensjon ble tidligere gjerne omtalt som en «gullpensjon» som garanterte ansatte 66 prosent av den høyeste lønna i karrieren ved 30 års opptjening. Men innføringen av levealdersjusteringen i 2011 har gjort ordningen stadig dårligere for yngre ansatte.

* I privat sektor gjelder alleårsregelen og prinsippet om at enhver står fritt til å kombinere arbeid og pensjon uten avkortning. De offentlig ansatte har i dag ikke denne fleksibiliteten, og gevinsten ved å jobbe etter 62 år er klart mindre i offentlig sektor enn i privat sektor.

* Regjeringen ønsker å redusere forskjellene mellom pensjonssystemene i privat og offentlig sektor, og stimulere flere i det offentlige til å stå lenger i jobb.

* Et utvalg anbefalte i 2015 at en ny pensjonsordning i det offentlige bør utformes som en påslagsordning, en type hybridordning med kjønnsnøytrale regler for årlig opptjening og utregning av årlig pensjon, og at fleksibel AFP og alleårsregel innføres også i offentlig sektor.

*Blant stridstemaene i forhandlingene er innretningen av ny AFP-ordning i offentlig sektor, nye samordningsregler med folketrygden, særaldersgrenser for enkelte yrkesgrupper, utfasing av tidligere ordninger og hva som skal inngå som pensjonsgrunnlag.

Powered by Labrador CMS