Er det greit å være aktive i politikken og samtidig tilhøre en partipolitisk uavhengig organisasjon?

Partipolitikk i Parat

Parat profilerer seg som partipolitisk uavhengig, og mange medlemmer oppgir at de velger Parat fremfor ulike LO-forbund, nettopp på grunn av denne uavhengigheten. Samtidig kan vi lese om sentrale tillitsvalgte og ansatte i Parat som både er partipolitisk aktive og som påtar seg verv i kommuner, fylker og på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da det ble kjent at Parat-lederen er Høyre-mann og statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, skapte det noen reaksjoner. Er det slik at Parat nå kan knyttes til Høyre og all politikk dagens regjering står for? Nei, det ser ikke helt slik ut når vi ser nærmere etter hvilken partitilhørighet mange av de andre tillitsvalgte eller ansatte i Parat har. Tillitsvalgt for Parat hos Gate Gourmet, Arvydas Dragonas, er Frp-er i Eidsvoll og kan i likhet med Einan knyttes til regjeringspartiene. Noe annet blir det med Sara Nustad Mauland som er Rødt-politiker i Stavanger og sitter i Parats sentrale likestillings- og mangfoldsutvalg. Eller hva med Sandra Borch som sitter på Stortinget for Senterpartiet. Parats mann på Tromsø-kontoret tilhører Sosialistisk venstreparti (Sv) og har valgt å bli fylkesråd for utdanning i Troms og Finnmark. Mona Pedersen fra Arbeiderpartiet har valgt å bli ordfører i Karlsøy for andre gang. Alle disse tre siste tilhører, eller har tilhørt Parats kontor i Tromsø, mens de politisk spriker i alle retninger. Etter litt research har listen på aktive politikere i Parat blitt lang, og mye lenger enn hva som er ramset opp over. Oversikten over er heller ikke komplett når det gjelder bredden i partipolitisk tilhørighet.

Er det greit å være så aktive i politikken og samtidig tilhøre en partipolitisk uavhengig organisasjon? Tydeligvis, og kanskje denne voldsomme bredden i partitilhørighet er noe av styrken.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har forsket på politisk engasjement og funnet ut at det politiske engasjementet er særlig sterkt blant frivillige innenfor samfunnsrettede organisasjoner og arbeidslivsorganisasjoner. Om lag halvparten av de frivillige og 30 prosent av de ikke-frivillige har engasjert seg i politikk i løpet av det siste året. Dette er tall fra en spørreundersøkelse om deltakelse og frivillig arbeid og politisk engasjement, utført av SSB våren 2019. De rød-grønne er i størst grad både frivillig og politisk aktive. Nesten tre av ti er engasjerte både frivillig og politisk. Disse tallene stemmer også med min uformelle statistikk i Parat. Selv om Einan er Høyre-mann og statssekretær, er det et stort antall som kan knyttes til Arbeiderpartiet. Jeg finner også representanter for MDG, Rødt, Sv og Sp, i tillegg til representanter fra KrF og FrP.

Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor bekrefter SSB-undersøkelsen, i tillegg mener forskerne der at kontroll over eget liv har stor betydning for opplevd livskvalitet. Mye tyder på at folk som har frihet og innflytelse, er lykkeligere enn andre. Om medlemmene i Parat er lykkeligere enn andre på grunn av friheten til å selv velge partitilhørighet kan være riktig, men redaktøren har ikke forskningsmessig belegg for en slik påstand.

Denne teksten har vært publisert som leder i siste utgave av Parat-bladet.

Powered by Labrador CMS