I panelet: Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, Gabriel Mocho Rodriguez - sektoransvarlig for sivilflyseksjonen i ITF, Martin Maurino fra ICAO - technical officer for global aviation safety, Sara Nelson- president AFA Assosiation of Flight Attendants i USA.

Parat på internasjonal luftfartskonferanse

Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, deltok 6. til 8. september på den internasjonale luftfartkonferansen, ITF Civil Aviation Sector Conference i Montreal, sammen med Sissel Vian som er leder i Parat Kabinforbund.

Publisert Sist oppdatert

Tema for konferansen var blant annet status for luftfarten i etterdønningene av koronapandemien, i tillegg til paneldebatter om luftfartens fremtid og tiltak gjort for å legge til rette for ansattes arbeidsforhold rundt helse, miljø og sikkerhet om bord i fly.

Fokus på mental helse

Nyberg deltok i paneldebatt onsdag 7. september, hvor temaet var HMS. I innlegget sitt poengterte hun viktigheten av å ivareta de ansattes helse og sikkerhet på en bedre måte enn det som var tilfellet under pandemien.

– Det er svært viktig å sette fokus på mental helse, da det er en rekke faktorer som har påvirket denne under pandemien, sa Nyberg.

Hun legger vekt på at det må innføres krav om oppfølging og tilrettelegging fra flyselskapenes side, og at det må være nok ressurser tilgjengelig for å kunne gjøre en god jobb.

Nyberg mener det har vært en umulig oppgave å ha tilstrekkelig tett dialog med kabinansatte når arbeidsmengden blir for stor for mellomledere i bransjen.

Vanskelige arbeidsforhold

Et annet tema som ble diskutert var såkalt «fatigue» – en utmattelse som konsekvens av overarbeid etter to vanskelige år i bransjen.

– Fra Australia ble det fortalt om skrekkeksempler på arbeidsdager som strakk seg opp til 26 timer. Mangelen på riskevaluering og for dårlige regler for hvilefasiliteter internasjonalt skaper farlige situasjoner, sier Nyberg.

En av utfordringene i dag er at flere av krisetiltakene innført under pandemien videreføres også nå. Flere av tiltakene tilpasset få avganger og få passasjerer, skaper underbemanning i dag.

FN-organet ICAO som var til stede under konferansen kunne ikke love nye reguleringer for den internasjonale luftfarten, men har satt saken på dagsorden. Representanter fra ITF i ICAO skal følge opp saken.

Powered by Labrador CMS