Lederne i MEF og Parat møttes lørdag til panelsamtale med professor ved UiT, Rudi Kirkhaug (t.h.). Til venstre konferansier og generalsekretær i Parat, Trond Reidar Hole. Foto: Helene Husebø

Parat og MEF vil jobbe sammen for bedre vilkår

Helgen 10. – 12. juni er Parat til stede på Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse (NNBA) i Tromsø. Lørdag ble det arrangert panelsamtale mellom Parat-leder Unn Kristin Olsen, leder i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorp, og professor ved Universitetet i Tromsø, Rudi Kirkhaug.

Publisert Sist oppdatert

NNBA samler rundt 5000 ansatte fra bygg- og anleggsbransjen daglig gjennom helgen, og har over 170 utstillere. Parat var en av utstillerne med stand, som eneste fagforening, og arrangerte lørdag panelsamtale mellom Parat-leder Unn Kristin Olsen, MEF-leder Julie Brodtkorp og professor ved UiT, Rudi Kirkhaug.

Samtalen mellom de to forbundslederne og Kirkhaug dreide seg rundt hvorfor det lønner seg å være fagorganisert. De var alle enige om at bedrifter med høy organisasjonsgrad blant ansatte fungerer bedre og er mer levedyktige, og at samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjoner er essensielt for å få gjennomslag for krav ovenfor myndigheter.

– Vi må sammen gjøre et godt stykke arbeid for å få opp organisasjonsgraden i bedriftene. Vi er glade for å ha fått på plass denne samtalen med MEF, altså arbeidsgiver, i dag, men må også fremover jobbe for å opprette og vedlikeholde et sterkt samarbeid, sier Parat-leder Olsen.

MEF-leder Brodtkorp roste Parat for å være til stede under messen.

– De aller fleste bedriftene i denne bransjen er små eller mellomstore, og ofte er det da ikke så aktuelt for de ansatte å organisere seg. Derfor er det viktig at vi og dere er der ute og forklarer hvorfor det å fagorganisere seg gjør driften av virksomhetene mer effektiv og levedyktig, både for arbeidsgivere og ansatte. Videre må vi sammen jobbe for å bedre vilkårene i bransjen. Det er når vi kommer med felles forslag at vi får gjennomslag for kravene for overfor myndighetene, sier hun.

Professor ved UiT, Rudi Kirkhaug, kunne fortelle at de gjennom forskning på arbeidsliv i Norge, Norden og resten av verden, i stor grad ser at de organisasjonene som overlever på sikt er dem som har en høy grad av organisering blant de ansatte.

– Organiserte arbeidstakere føler seg mer knyttet til hverandre, og til virksomheten. Ikke bare gjør det organisasjonene mer stabile og levedyktige, men de ansatte blir større ressurser og yter bedre på jobb, sier han.

Powered by Labrador CMS