Parat-leder Unn Kristin Olsen sier disse arbeidstakerne nå risikerer å miste retten til dagpenger. Foto: Vetle Daler.

Parat mener stønadsperioden for permitterte må utvides

Folketrygdens bestemmelser om full stønadsperiode for permitterte er på 104 uker. For mange permitterte innenfor hotell- og restaurant, reiseliv og luftfart er snart dette taket nådd. Parat-leder Unn Kristin Olsen sier disse arbeidstakerne nå risikerer å miste retten til dagpenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkelte arbeidstakere har vært permittert siden pandemien brøt ut i mars 2020.

– Det er for mange arbeidstakere som har vært permittert siden mars 2020, og som nå nærmer seg taket i Folketrygdens bestemmelser om full stønadsperiode på 104 uker. Vi har i dag anmodet regjeringen om å endre reglene, slik at ingen skal risikere å stå uten dagpenger, eller miste sine rettigheter, som permittert, sier Olsen.

Etterlyser mer forutsigbarhet

Parat-lederen viser til inngripende tiltak for næringer og arbeidstakere som følge av pandemien.

– Vi er opptatt av at det må etableres en forutsigbarhet i støtte- og kompensasjonsordningene som gjelder under pandemien. Så lenge virksomheter opplever redusert etterspørsel grunnet myndighetspålagte restriksjoner, må vi også kunne forvente at myndighetene stiller opp med ekstraordinære støtte- og kompensasjonsordninger så lenge det er restriksjoner som hindrer normal næringsdrift, sier Olsen.

Hun viser til at enkelte bransjer er hardere rammet av myndighetens påbud og restriksjoner, enn andre.

– Vi tenker spesielt på hotell- og restaurant, reiseliv og luftfart. Konsekvensene av tiltakene er ofte umiddelbare i disse bransjene, samtidig som det er en treghet i systemet som gjør at aktiviteten ikke tar seg opp fra den ene dagen til den andre. Disse næringene- og ansatte i disse næringene trenger en bedre forutsigbarhet enn hva vi har i dag, sier Parat-lederen.

Ønsker bedre tilrettelegging for etterutdanning

Olsen gjentar også behovet for å styrke NAV og legge til rette for ordninger som gjør det mulig å kombinere arbeid, med etter- og videreutdanning under permitteringsperioden eller i deler av arbeidstiden.

– Etter vår oppfatning vil dette være viktige virkemidler for å sikre en god tilbakeføring til arbeidslivet for arbeidstakere som alt for lenge har stått utenfor arbeidslivet, sier hun.

Powered by Labrador CMS