Parats leder Unn Kristin Olsen mener dommen er viktig for norsk arbeidsliv

Parat-leder glad for at arbeidsgiver er dømt i sak om seksuell trakassering

Både arbeidsgiver og en kunde er dømt til å betale erstatning til en 22 år gammel kvinne som ble utsatt for seksuell trakassering på jobb. Nå er både kunden og arbeidsgiver dømt til å betale erstatning i tingretten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen opplevde at kunder tok på henne på jobb, og sa ifra til både lege, arbeidsgiver og styreleder for bedriften hun jobbet i. Den krenkende oppførselen fortsatte, hun ble langtidssykmeldt og saksøkte to av kundene for seksuell trakassering.

I tillegg ble arbeidsgiver saksøkt for kritikkverdig og mangelfull håndtering av situasjonen. Hun har nå vunnet fram i tingretten, skriver Dagens Næringsliv. Dommen er anket og dermed ikke rettskraftig.

En av kundene ble frikjent som følge av manglende vitner, mens den andre dømt til å betale erstatning. Arbeidsgiver ble dømt for manglende forsøk på å stanse kundene i å ta på kvinnen.

22-åringen er tilkjent i underkant av 100.000 kroner i erstatning.

«Uønsket, gjentagende og plagsom»

Retten mener den ene kundens oppførsel er «uønsket, gjentagende og plagsom» og at det er rimelig av kvinnen å oppfatte dette som seksuell trakassering.

– Jeg håper dommen blir stående slik at jeg kan legge den vonde tiden bak meg og bli ferdig med saken. Når noen har gjort noe urett, synes jeg rettferdigheten bør seire, sier den 22 årige kvinnen kvinnen til Dagens Næringsliv.

Tina Storsletten Nordstrøm, som er kvinnens advokat, mener dommen vil ha stor betydning for utfallet av andre slike saker dersom den blir stående.

– Dommen er banebrytende. Den tydeliggjør hva som regnes som seksuell trakassering samt tydeliggjør arbeidsgivers ansvar i å forhindre og motarbeide at seksuell trakassering skal skje, sier Nordstrøm.

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen mener at alle på arbeidsplassen har et ansvar for å forhindre seksuell trakassering, men at arbeidsgiver har et ekstra ansvar for å forhindre seksuell trakassering.

Ingen skal oppleve trakassering når de er på jobb, dette er ikke den enkeltes ansvar. Derfor er denne dommen viktig for norsk arbeidsliv. Det får konsekvenser når arbeidsgiver ikke tar sin plikt til å forhindre og stoppe trakassering på alvor, sier Unn Kristin Olsen.

Få Metoo-dommer

Til tross for at Metoo-bevegelsen for halvannet år siden satte seksuell trakassering og maktmisbruk på dagsordenen over hele verden, finnes det liten rettspraksis på området.

– Dommen er banebrytende. Den tydeliggjør hva som regnes som seksuell trakassering samt tydeliggjør arbeidsgivers ansvar i å forhindre og motarbeide at seksuell trakassering skal skje, sier Nordstrøm.

Fakta:

Seksuell trakassering

Seksuell trakassering defineres som «enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.»

Seksuell trakassering kan forekomme i mange former:

Seksuell trakassering er forbudt etter arbeidsmiljøloven. I tillegg er det et særskilt vern mot seksuell trakassering og trakassering etter likestillings- og diskrimineringsloven.

Arbeidsgiver har plikt til å forebygge seksuell trakassering på arbeidsplassen og å håndtere det dersom det likevel skjer.

Diskrimineringsnemnda har fått myndighet til å behandle saker knyttet til seksuell trakassering i arbeidslivet, og har autoritet til å tilkjenne den fornærmede mellom 20.000 og 80.000 kroner i oppreisning.

Powered by Labrador CMS