Det er tid for lønnsforhandlinger mellom YS og Samfunnsbedriftene.

Parat krever økt kjøpekraft for ansatte i kommunal sektor

Tirsdag starter lønnsforhandlingene mellom YS og Samfunnsbedriftene. – Vi krever økt kjøpekraft for ansatte i kommunal sektor, sier Parats representant i forhandlingene, Bjørn-Are Sæther.

Publisert Sist oppdatert

Parat har et felles forhandlingsutvalg med Delta og Yrkestrafikkforbundet (YTF) på tariffavtalen med Samfunnsbedriftene. Sæther er tydelig på hva som er viktig i årets oppgjør.

– Vi krever økt kjøpekraft for våre medlemmer i år, sier han.

Må tas hensyn til høy prisvekst i oppgjøret

Den økonomiske veksten i Norge i 2022 var god, og prisveksten endte på 5,8 prosent. Det er forventet høy prisvekst også i 2023 samtidig som rentene har økt.

– Som følge av den høye prisveksten i 2022 har kommunal sektor igjen hatt en klar reallønnsnedgang. Samtidig har industrien for tredje året på rad gått utover anslaget i frontfaget, og lønnsforskjellene mellom privat og kommunal sektor har økt. Dette må det tas hensyn i årets mellomoppgjør, sier Sæther.

I tillegg krever YS følgende økonomiske innretning på årets oppgjør:

• Tillegg på lønnstabellen.

• Prioritering av fagarbeideren.

• Pott til lokale lønnsforhandlinger.

• Ekstra heving av garantilønnssatsene.

• Et oppgjør på høyde med kommunal sektor.

Satt av to dager til forhandlinger

Samfunnsbedriftene, tidligere KS Bedrift, er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for kommunale selskaper. Alle selskaper som er helt eller delvis offentlig eid kan være medlem i Samfunnsbedriftene. Medlemsbedriftene er fordelt på flere bransjer, som energi, avfall, havn, brann og redning, vann og avløp, revisjon, helse og eiendom.

Forhandlingene starter onsdag klokken 11.00. Det er satt av to dager til forhandlinger.

Powered by Labrador CMS