Fra torsdagens kravoverlevering i forhandlingene mellom YS og KS. Foto: Ulrik Øen Johnsen, Parat.

Parat krever ekstra lønnsløft for offentlig ansatte

Torsdag starter lønnsforhandlingene med KS (Kommunesektorens interesseorganisasjon). Parat krever et ekstra løft til de ansatte i offentlig sektor etter flere år der de har blitt hengende etter industrien og store deler av privat sektor.

Publisert Sist oppdatert

I år krever vi høyere lønn enn prisvekst. Vi må sikre våre medlemmer reallønnsvekst, sier Bjørn Are Sæther, som representerer Parat i forhandlingene med KS.

Han sier Parat i år forventer et ekstra løft i offentlig sektor.

– Ansatte i offentlig sektor har de siste årene hatt en lavere lønnsøkning enn industrien og store deler av privat sektor. Nå krever vi et ekstra løft og at mesteparten av lønnen skal fordeles sentralt der det er aktuelt, sier Sæther.

Krever mer en frontfagsrammen

Lederen av YS Kommune, Trond Ellefsen, leverte torsdag YS-kravet for lønnsoppgjøret 2023 til arbeidsgiverorganisasjonen KS.

– Vi er klare for tøffe forhandlinger og krever mer for kommunal sektor enn frontfagsrammen. Nå må våre medlemmer få økt kjøpekraft, sier han.

Storstreiken i frontfaget er over, og den økonomiske rammen endte på 5,2 prosent.

– Vi krever mer for kommunal sektor enn frontfagsrammen. Resultatet i frontfaget er veiledende, men ikke en fasit for våre oppgjør. Medlemmene har sakket akterut for tredje år på rad sammenlignet med privat sektor. Dette må det tas hensyn til i årets oppgjør. Vi mener det er slik frontfagsmodellen skal virke, sier Trond Ellefsen.

Frist 30. april

Partene i oppgjøret i kommunene har frist fram til 30. april klokken 24.00 med å komme fram til et resultat.

Dette er YS Kommune

YS Kommune består av YS-forbundene Delta, Skolelederforbundet, Parat, Yrkestrafikkforbundet og STAFO.

Medlemmene arbeider i hele spekteret av kommunal og fylkeskommunal forvaltning og tjenesteyting. Størsteparten av medlemmene arbeider med tjenesteyting i direkte møte med brukere og innbyggere, men en god del arbeider med tilrettelegging, ledelse og administrasjon av de tjenestene kommuner og fylkeskommuner tilbyr.

Powered by Labrador CMS