Parat delt i spørsmålet om varslingsombud

Parat ser verdien og viktigheten av et sterkt varslingsvern, men frykter uklare roller og økt byråkrati. Politilederne i Parat, sammen med Parat politiet, mener imidlertid et nasjonalt varslingsombud må på plass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette kommer frem i høringssvarene i forbindelse med den offentlige utredningen «Varsling – verdier og vern». Utvalget har gått gjennom varslingsreglene i arbeidsmiljøloven og foreslår flere endringer for å styrke varslervernet.

Et av forslagene er et nasjonalt varslingsombud som skal veilede varsleren, den eller de det blir varslet om, arbeidsgiver, tillitsvalgte og verneombud. Også en egen varslingsnemnd er foreslått.

Et utvalg har gått gjennom varslingsreglene i arbeidsmiljøloven og foreslår flere endringer for å styrke varslervernet. Et av forslagene er et nasjonalt varslingsombud som skal veilede varsleren, den eller de det blir varslet om, arbeidsgiver, tillitsvalgte og verneombud. Også en egen varslingsnemnd er foreslått.

Les mer: Varslingsutvalgets utredning om varsling i arbeidslivet

Parat mot strømmen

Både YS, LO og Unio samt NHO støtter forslaget om et uavhengig, nasjonalt varslingsombud. Vegard Einan, nestleder i Parat, sier at i Parats høringssvar så støtter Parat ikke forslaget om opprettelse av et nasjonalt varslingsombud.

– Slik varslingsombudet er beskrevet av varslingsutvalget, har det hverken tydelige rammer eller oppgaver. Da vil det etter vår oppfatning kunne bli enda vanskeligere å orientere seg i byråkratiet, sier Einan.

Einan sier Parat ser verdien og viktigheten av et sterkt varslingsvern.

– Vi ser det likevel som en uheldig rollesammenblanding dersom varslingsombudet skal gi støtte og råd, og i tillegg mekle mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Etter vårt syn bør man heller arbeide videre med satsingen på Arbeidstilsynet, heller enn å opprette nye byråkratiske ledd uten klare rammer eller oppgaver, sier nestlederen i Parat.

Les mer: Parats høringssvar

Les mer: YS høringssvar

Politiet vil ha varslingsombud

I politiet har det vært flere varslingssaker de siste årene, og Politilederne i Parat, Parat politiet og Politiets Fellesforbund mener at et nasjonalt varslingsombud må på plass.

Leder av Politilederne i Parat, Geir Krogh, sier at varslingsutvalget har gjort en grundig og god jobb, og foreslår mange relevante tiltak for å styrke varslervernet i arbeidslivet.

– Det er åpenbart et behov for å styrke varslingsinstituttet og mange av forslagene fra varslingsutvalget kan være med å gjøre det tryggere å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Vi har tro på at både et varslerombud og en tvistenemd i varslingssaker kan styrke både varslerens og den påvarsledes rettsvern, sier Krogh.

Hvert år blir det sendt flere tusen varsler om kritikkverdige forhold på norske arbeidsplasser. Nylig skrev VG om en politibetjent i Vest politidistrikt som ble tvangsflyttet til en annen avdeling etter at han varslet om det han mente var manglende etterforskning av grove menneskehandelssaker. Nå truer politibetjenten med søksmål, politimesteren har uttalt at betjenten er et problem og varselet ligger nå på Politidirektoratets bord, skriver NTB.

Krogh sier at varsling av kritikkverdige forhold er uttrykk for en manglende åpenhetskultur på arbeidsplassen.

– Et godt arbeidsmiljø er ikke ledelsens ansvar alene, men utvikling må skje i nært samarbeid med de ansatte. Her har også fagforingene en viktig rolle i å bidra til forebygging av et en kultur hvor det kritikkverdige forhold ikke blir løst på lavest mulig nivå, sier han.

Det skal være trygt å varsle

Han sier Politilederne i Parat håper tiltakene som nå er foreslått vil kunne bidra til tydeligere rolleavklaringer i varslersaker og økt fokus på forebygging og utvikling av åpenhetskultur i arbeidslivet.

– Det skal være trygt å varsle i politiet, sier Krogh.

Unn Kristin Olsen, leder av Parat politiet, sier hun støtter opprettelsen av et eget nasjonalt varlingsombud.

Vi oppfatter at hovedhensikten med ombudet er å gi varsler og den påvarslede et sted å kunne henvende seg for å få individuell veiledning og støtte. Det mener vi er bra, og vil kunne bidra til at flere tør å varsle, sier hun.

Olsen sier det er endel forutsetninger som må på plass i det videre arbeidet.

– For oss er det viktig at varlingsombudet blir et supplement, og ikke står i veien for den bistand varslere i dag får fra tillitsvalgte, verneombud, fagforeninger eller eventuelle private rådgivere, sier hun.

Hun er også opptatt av at ombudet må tilføres tilstrekkelig myndighet, og nødvendige ressurser.

Frykter økt byråkrati

Einan frykter at enda mer byråkrati vil øke kampen om de samme ressursene som alt i dag er for få, uten at man oppnår ønsket effekt.

– Jeg har tiltro til at Arbeidstilsynet som en uavhengig og kompetent aktør i arbeidslivet, vil løse de utfordringer et ombud kanskje er tiltenkt, dersom man får tilført de nødvendige ressursene. Det ivaretar behovet for en helhetlig tilnærming til utfordringer og endringer i arbeidslivet, og sikrer at vi ikke oppretter flere siloer med kompetansemiljøer som har overlappende oppgaver, sier nestlederen i Parat.

Powered by Labrador CMS