Parat brøt forhandlingene med Norsk Industri

Kl. 16:30 i dag brøt YS og LO årets tariff forhandlinger med NHO. Samtidig med dette brøt Parat forhandlingene med Norsk Industri knyttet til bestemmelsene om reise-, kost og losji i Industrioverenskomstens verkstedsdel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Begge oppgjørene går dermed til mekling og vil foregår parallelt. Meklingene starter over påske. En eventuell streik vil tidligst bli iverksatt ved arbeidstidens begynnelse søndag 8. april.

Årsaken til bruddet er uenighet om hvordan bestemmelsene om reise- kost og losji skal forstås og brukes. Denne uenigheten går flere år tilbake i tid og startet med Tariffnemndas vedtak i 2008 om å allmenngjøre (det vil si pliktig å følge) utenlandske arbeideres rettigheter til blant annet godtgjøring for reise, kost og losji når de arbeider ved norske verft.

Flere av arbeidsgiverne stevnet etter dette staten for retten med påstand om at reisende ansatte ikke skal få utbetalt:

- 20% borteboer-tillegg

- Dekning av utgifter til mat (under reise og oppdrag)

- Dekning av reiseutgifter fra hjem til oppdragssted

I 2013 så vant staten og Fellesforbundet fram i Høyesterett i denne saken. Men pga. innsigelser fra EFTA så er de rettslige sidene ved saken fortsatt ikke avklart.

"Kreative" arbeidsgivere, nye ansatte-grupper inn på tariffavtalen og utfordringer i mange bedrifter med bruken av de aktuelle bestemmelser har vært og er en utfordring, til tross for allmengjøring, mange tvister og fokus på dette temaet bla. i 2016- oppgjøret.

Det som må på plass er derfor:

1) Endring av Verkstedoverenskomstens kap. 8. Bestemmelsene må endres slik at forskjellsbehandlingen mellom ulike ansattgrupper fjernes

2) De rettslige utfordringene må løses. EFTA sine innsigelser må parkeres.

Det er sendt plassoppsigelse til Riksmeklingsmannen for samtlige av Parat og SAFE (som låner tariffavtalen av Parat) sine medlemmer som er omfattet av

Industrioverenskomsten (alle fire delene).

Plassoppsigelse er nødvendig dersom Parat skal kunne bruke streiketrusselen under meklingen. Hvem som blir tatt ut i en eventuell konflikt blir offentliggjort den 3. april når endelig varsel om hvem som tas ut i streik sendes Riksmekleren.

Streikebidrag vil minimum utgjøre kr 3.620 per uke. Dagsatsen vil avhenge av den enkeltes arbeidstidsordning. Deltidsansatte får bidrag i henhold til stillingsbrøk. I tillegg til streikebidraget ytes forsørgerbidrag med kr 238 per uke per hjemmeboende barn under 18 år.

Ovennevnte gjelder med mindre man har hatt en annen praksis innenfor et tariffområde eller når enn konkurrerende organisasjon gir et større bidrag til sine medlemmer i samme streik. Streikebidraget vil som følge av dette bli vurdert fortløpende

Vi ønske dere alle en riktig God Påske!

Her ligger PowerPoint (som pdf-fil) fra nettmøte med tillitsvalgte fredag 23. mars.

Arbeidstakers rettigheter ved permittering som følge av konflikt

Kontaktpersoner:

- Spesialrådgiver Kjell Morten Aune. Tlf. 977 85 814. E-post: kma@parat.com

- Forhandlingssjef Turid Svendsen. Tlf. 913 08 745. E-post: turid.svendsen@parat.com

Powered by Labrador CMS