Heidi Einarsen er på sitt første universitetskurs i regi av Parat

På universitetet med Parat

De har kommet gjennom nåløyet, de tredve Parat-tillitsvalgte som bruker dette semesteret til å studere samfunnsfag med vekt på politikk og flerkulturelle samfunn. Kurset er en del av Parats årsstudium for tillitsvalgte som gjennomføres i samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskole- og universitetskursene er populære, til dette kurset var det hele 80 søkere til 30 plasser. Monica Bjørlo er konsulent i Parats kurs- og konferanseavdeling og er med å behandle søknadene.

–Ved opptak til studiet blir de tillitsvalgte prioritert med utgangspunkt i hvilket verv de har og hvor lenge de har vært tillitsvalgte, sier Bjørlo.

Parat arrangerer to høgskole/universitetskurs i året, ett på våren og ett på høsten.

–Den store interessen for studiene har gjort av vi har satt en begrensing slik at tillitsvalgte kun kan delta på ett kurs hvert kalenderår, sier Monica Bjørlo.

Til sammen er det seks kurs. Med tre obligatoriske og to valgfrie kurs, som til sammen gir 60 studiepoeng, får de tillitsvalgte et årsstudium for tillitsvalgte som kan inngå som en del i en bachelorutdanning.

I følge Monica Bjørlo er det mange tillitsvalgte som har fått en slik årsenhet.

Snart ferdig med årsenheten

Tove Næsje er tillitsvalgt i Medietilsynet. Dette kurset er det femte høgskole/universitetskurset hun tar i regi av Parat. Og etter eksamen vil hun få sin årsenhet i tillitsvalgtsarbeid.

– Kursene har vært veldig nyttige, både i tillitsvalgtsrollen og ellers, sier Tove Næsje.

I 2017 tok hun kurset endringsledelse, samtidig som arbeidsplassen ble nedbemannet med 25 prosent av årsverkene.

Tove Næsje, Foto: Vetle Daler

"Førsteårsstudenten"

Ute på gangen sitter Heidi Einarsen foran Macen sin. Hun er tillitsvalgt i Arkivverket. Dette er hennes første universitetskurs i regi av Parat.

–Jeg melde meg på fordi programet ser veldig interessant ut og fordi min forgjenger som tillitsvalgt anbefalte Parat-kursene, sier Einarsen.

Hun regner med at hun vil få nytte av kurset både privat og i tillitsvalgtsrollen.

– Vi er politisk styrt og er avhengig av tildelingsbrev fra kulturdepartementet. Da er det godt å lære å snakke samme språk, sier Heidi Einarsen, og viser til at de ved forrige omorganisering gikk til brudd fordi det ble politisk.

Heidi Einarsen vet ikke ennå om hun vil ta flere kurs.

– Vi får se hvordan det går til eksamen. Men det er et bra opplegg med små, spiselige enheter på 10 og 15 studiepoeng. Da er det greit å ta det ved siden av jobb og tilllitsvalgsvervet, sier Heidi Einarsen.

Vil du vite mer om Parats universitetskurs? Les her:

Powered by Labrador CMS