Les

Overraskende tall før forhandlingsstart

Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images
Mandag møttes representanter for YS og NHO for den første seremonielle overleveringen av krav i årets mellomoppgjør. Like før kravene legges frem, presenterte SSB nye tall for inflasjonen som av økonomer omtales som en saftig overraskelse.
Av Arve Sigmundstad 11.03.2019 16:43

YS går inn i årets mellomoppgjør med krav om en betydelig reallønnsvekst i 2019, etter en periode uten reallønnsvekst. Statistisk sentralbyrå har tidligere anslått prisveksten i Norge til å bli 2,3 prosent, og for å nå målsettingen om reallønnsvekst må altså lønnsveksten ligge over prisveksten.

Overraskelse ved forhandlingsstart
Mandag morgen viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå en kjerneinflasjon på 2,6 prosent, godt over forventningen på 2,1 prosent. Tallene viser også at konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,8 prosent fra januar til februar. Det forklares med økte priser på mat og alkoholfrie drikkevarer.

Handelsbanken Norge skriver i en kommentar på Twitter at kjerneinflasjonen er en «saftig inflasjonsoverraskelse». De siste tolv månedene har konsumprisindeksen steget med 3,0 prosent.

Les også: Mellomoppgjøret 2019 – hva kan du forvente?

Rentemøte i Norges Bank
Torsdag neste uke kommer møtes styret i Norges Bank for å drøfte renten, og flere økonomer tror nå at høyere inflasjon enn antatt vil føre til at styringsrenten settes opp allerede neste uke.

– Vi tror dagens tall støtter Norges Banks plan om å heve renten i mars dette året, og er også et argument for en høyere rentebane, skriver DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal i en kommentar til E24.

Han får støtte fra økonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, som i en oppdatering skriver at at høy inflasjon og solid vekst i norsk økonomi er de viktigste faktorene bak prognosen om en renteøkning fra Norges Bank.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank peker på at kjerneinflasjonen var høyere enn Norges Bank hadde ventet, noe han mener taler for høyere renter.
– Vi venter derfor en renteøkning på møtet i mars skriver Jullum i en kommentar til E24.

Våre medlemsblader
Video

Mange trenger ny kompetanse, men er lite villige til å lære noe nytt

Ansatte i staten krever en hverdag uten trakassering

Parat forsvar og BFO inviterer til debatt

Statskonferansen 2019 direkte

Nytt fra Parat i uke 14

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder

parat.com
parat24.com
paratkompetansen.com

 

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf 21 01 36 00
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo