Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Overraskende tall før forhandlingsstart

Mandag møttes representanter for YS og NHO for den første seremonielle overleveringen av krav i årets mellomoppgjør. Like før kravene legges frem, presenterte SSB nye tall for inflasjonen som av økonomer omtales som en saftig overraskelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

YS går inn i årets mellomoppgjør med krav om en betydelig reallønnsvekst i 2019, etter en periode uten reallønnsvekst. Statistisk sentralbyrå har tidligere anslått prisveksten i Norge til å bli 2,3 prosent, og for å nå målsettingen om reallønnsvekst må altså lønnsveksten ligge over prisveksten.

Overraskelse ved forhandlingsstart

Mandag morgen viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå en kjerneinflasjon på 2,6 prosent, godt over forventningen på 2,1 prosent. Tallene viser også at konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,8 prosent fra januar til februar. Det forklares med økte priser på mat og alkoholfrie drikkevarer.

Handelsbanken Norge skriver i en kommentar på Twitter at kjerneinflasjonen er en «saftig inflasjonsoverraskelse». De siste tolv månedene har konsumprisindeksen steget med 3,0 prosent.

Les også: Mellomoppgjøret 2019 – hva kan du forvente?

Rentemøte i Norges Bank

Torsdag neste uke kommer møtes styret i Norges Bank for å drøfte renten, og flere økonomer tror nå at høyere inflasjon enn antatt vil føre til at styringsrenten settes opp allerede neste uke.

– Vi tror dagens tall støtter Norges Banks plan om å heve renten i mars dette året, og er også et argument for en høyere rentebane, skriver DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal i en kommentar til E24.

Han får støtte fra økonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, som i en oppdatering skriver at at høy inflasjon og solid vekst i norsk økonomi er de viktigste faktorene bak prognosen om en renteøkning fra Norges Bank.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank peker på at kjerneinflasjonen var høyere enn Norges Bank hadde ventet, noe han mener taler for høyere renter.

– Vi venter derfor en renteøkning på møtet i mars skriver Jullum i en kommentar til E24.

Powered by Labrador CMS