Les

Organisert i seksti år

I 1961 ble flyvertinnene sagt opp hvis de giftet seg. I dag er virkeligheten en annen, selv om SAS Norge kabinforening fortsatt har saker å kjempe for.
Av Vetle Daler Publisert dato 02.11.2021 19:30 redigert 02.11.2021 20:13
Tirsdag 2. november er det seksti år siden Norges første forening for kabinansatte, eller "flyvertinner", som var begrepet den gangen, så dagens lys. I dag er SAS Norge kabinforening i Parat en livskraftig forening med medlemmer fra flere kjønn. 

"I flyvertinnenes første avtale med sin arbeidsgiver heter det at de skal sikre passasjerenes bekvemmelighet og velvære. At flyvertinnene også hadde ansvaret for passasjerenes sikkerhet, var ikke med. Et omstridt punkt i avtalen var at hvis en flyvertinne giftet seg, ville hun automatisk bli oppsagt", står det å lese i SAS Norge kabinforenings jubileumsbok "50 år mellom himmel og jord".

Dette var hverdagen for flyvertinnene som organiserte seg i 1961. Martinus Røkkum, som nå leder SNK, sier virkeligheten i dag er en annen, selv om SNK fortsatt kjemper for noen av de samme sakene som den gang.
– Det er nesten merkelig hvor mage kampsaker vi har i dag som er de samme som de hadde i starten. Det dreier seg blant annet om spisepauser, hvile, helgefri og lønn, forteller Martinus Røkkum.

Han sier at det imidlertid har gått i riktig retning i løpet av disse seks tiårene.
– Vi samarbeider på en helt annen måte med ledelsen i dag. Vi må huske på at selskapene den gangen hadde monopol på sine ruter, i dag er det en helt annen konkurranse i lufta. Dessuten blir både miljøhensyn og teknologisk utvikling stadig større «konkurrenter» for oss, sier han.

Røkkum sparer ikke på lovordene om medlemmene i kabinforeningen.
– Våre medlemmer er fantastiske. De er tydelige på å gi beskjed hvis det er noe de ikke er fornøyd med, de gir oss også ros for den jobben vi gjør. Det er viktig for en forening som vår å aldri glemme at det er medlemmene man jobber for. Som tillitsvalgt sitter man bare så lenge man har tillit fra medlemmene, sier han til Parat24.

Se intervju med Martinus Røkkum og Anneli Nyberg her:

Våre medlemsblader
Video

Frigjørings- og veterandagen

YS kritisk til forsvarssatsingen: – Må handle om mer enn materiell

Meklingen i gang i privat sektor

Brudd i meklingen i lønnsoppgjøret i privat sektor

© Parat
– din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270

Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
Våre nettsteder:

parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt 
parat.com/ledere
parat.com/UNG

Ansvarlig redaktør

Trygve Bergsland

Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten
Kontakt oss 

Tlf  +47 482 10 100

post@parat.com
webmaster@parat.com
medlem@parat.com

Lakkegata 23
Postboks 9029 Grønland
0187 Oslo