Optimisme etter møte med regjeringen

Det ble opplevd som en seier for Parat og Virke da Stortinget gjennom budsjettbehandlingen ba regjeringen avklare arbeidsdelingen mellom NAV og tiltaksarrangørene. Tirsdag møte Parat og Virke representanter for regjeringen for å drøfte organisasjonenes innspill til regjeringens videre arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var høsten 2018 leder for Parat i Podium tok opp problemstillingen knyttet den manglende forutsigbarheten NAVs tiltaksarrangører har opplevd. Gjennom en dialog mellom Parat og Virke ble det etablert en felles forståelse av at dette gjennom flere år har vært en medvirkende årsak til en utstrakt bruk av midlertidige ansettelser og innleie av selvstendige konsulenter i bransjen.

Gjennom Stortingets budsjettbehandling høsten 2018 fikk organisasjonene gjennomslag for sitt syn, og Stortinget fattet et vedtak om hvor regjeringen ble bedt om å avklare arbeidsdelingen mellom NAV og de ulike tiltaksarrangørene – for å sikre den nødvendige forutsigbarhet for aktørene. Stortinget anmodet regjeringen å komme med de nødvendige avklaringer høsten 2019, i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2020.

Da dette ble kjent, sa daværende leder for Parat i Podium, Ragnar Christiansen, at han opplevde dette som en bekreftelse på at Parats initiativ til samarbeid med arbeidsgiversiden og gjøre felles front overfor politikerne var riktig.

– For Parat i Podium er dette også et bevis på at Parats struktur og korte linjer mellom lokale klubber, politiske ledelse og organisasjonens fagkompetanse, er en suksessfaktor, sa han den gang.

Les også: Gjennomslag i budsjettavtalen

Barriere i arbeidet

Tiltaksbransjen gir tilrettelagt arbeidstrening for personer som har vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet eller som har redusert arbeidsevne. Bransjen har et viktig samfunnsoppdrag, og organisasjonene mener det er viktig for samfunnsnytten at aktørene har forutsigbare og gode rammevilkår.

Dagens rammevilkår for bransjen skaper utfordringer for en bærekraftig utvikling, forsvarlig økonomisk drift og en god personalpolitikk, har vært budskapet fra Parat og Virke. De to organisasjonene har også hevdet at rammevilkårene har fungert som en barriere i arbeidet med å inkludere de som står utenfor arbeidslivet.

Tirsdag ble det første møtet mellom Parat, Virke og representanter for regjeringen avholdt – nettopp for å drøfte innspillene organisasjonene har fremmet.

Ragnar Christiansen, som nå er hovedstyremedlem i Parat, sier initiativet handler om å sikre et best mulig tilbud til brukerne.

– Men, det handler også om en best mulig bruk av offentlige midler og sørge for en best mulig inkludering for de ressursene som brukes, sier han.

Bærekraftige rammevilkår

Christiansen sier det også handler om bærekraftige rammevilkår for en bransje med et viktig samfunnsoppdrag.

– Det handler om stabilitet og forutsigbarhet for de mange hundre ansatte i inkluderingsbransjen, og deres mulighet for å levere på samfunnsoppdraget vårt, sier han.

Christiansen sier at statssekretæren fra Arbeids og sosialdepartementet hadde stor forståelse for de bekymringer og krav partene la på bordet.

– Jeg tror vårt initiativ etterhvert vil gi resultater, sier han.

Powered by Labrador CMS