Forsvarssjefen kunngjorde mandag at Elisabeth Gifstad Michelsen går inn i en ny generalstilling mot mobbing og trakassering i Forsvaret. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oppretter ny generalstilling

Mandag redegjorde forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, for arbeidet mot mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret. Den siste tiden har Kristoffersen fått sterk kritikk for måten Forsvaret har håndtert varslingssaker fra vernepliktige kvinner på. Nå opprettes en egen generalstilling mot mobbing og trakassering.

Publisert Sist oppdatert

21. februar stilte Kristoffersen i Debatten på NRK. Her møtte han en av de kvinnelige varslerne som tidligere har stått frem i media med sin historie om mobbing og trakassering i førstegangstjenesten. Kristoffersen sa under programmet at Forsvaret allerede hadde utarbeidet en handlingsplan for å forebygge denne typen uønskede hendelser i Forsvaret. Det stemte ikke.

– Misforståelse

I etterkant har Kristoffersen sagt at forsnakkelsen under Debatten, skyldtes en misforståelse. Ifølge Aftenposten, så ikke tillitsvalgte i fire av Forsvarets fagforeninger førsteutkastet til handlingsplanen før seks dager etter forsvarssjefens debattopptreden.

I de første månedene i 2023 har det kommet frem et titalls historier om trakassering, overgrep og mobbing av kvinnelige vernepliktige og ansatte i Forsvaret. Nå skal arbeidet med en helhetlig handlingsplan for å forebygge denne typen hendelser utarbeides.

Oppretter generalstilling

Elisabeth Gifstad Michelsen, som i dag leder Heimevernet, går inn i en nyopprettet stilling som general mot mobbing og trakassering 11. april. Michelsen håndterer allerede i dag flere varslingssaker i Forsvaret.

– Det er ingen tvil om at jeg har hatt og har kjent på et stort ansvar. Jeg har håndtert og håndterer fortsatt flere store varslingssaker, sier Michelsen til NTB.

Sammen med et team skal Michelsen følge opp arbeidet mot mobbing og trakassering i Forsvaret. De skal blant annet ta kontakt med forsvaret i andre land som har hatt lignende utfordringer med varslingssaker som Norge.

– Riktig nå

Forbundsleder i Parat forsvar, Johan Hovde, mener Elisabeth Gifstad Michelsen er rett person på rett plass.

– Dette er det riktige fokuset nå. Michelsen får ansvar for videre arbeid med handlingsplanen mot trakassering. Slik jeg kjenner henne, er dette en oppgave hun er klar for, og brenner for – nettopp det å skape gode arbeidsforhold. Vi skal viske ut kultur som har med mobbing, trakassering, og nedsettende ord å gjøre. Parat forsvar skal være med i arbeidet, og vi har allerede avtalt møter med Michelsen om dette, sier Hovde.

Powered by Labrador CMS