Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte onsdag Paratkonferansen 2020. Foto: Ned Alley

Omstillingsdyktig arbeidsliv i høysetet

I det store og det hele er det norske arbeidslivet et godt sted å være. Men ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sliter norske arbeidstakere samtidig med høyt sykefravær, useriøse arbeidslivsaktører og varsling av kritikkverdige forhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Røe Isaksen besøkte onsdag Paratkonferansen 2020. I sitt innlegg beskriver han det norske arbeidslivet som et av de tryggeste og mest stabile i Europa.

– Dette har vi møysommelig bygd opp gjennom tiår, gjennom trepartssamarbeidet. Vi er et omstillingsdyktig arbeidsmarked, og det er lett å få til endringer i den store sammenhengen, sier arbeidsministeren.

Samtidig legger Røe Isaksen vekt på at det også finnes utfordringer i det norske arbeidsmarkedet. Regjeringen ser blant annet på hvordan man på best mulig måte kan få bukt med det høye sykefraværet blant norske arbeidstakere.

– Vi ønsker et system som følger opp. Vi tror at det å ikke jobbe kan gjøre en sykere. Å gå på jobb gir en følelse av mening og tilhørighet. IA-avtalen er et utrolig viktig verktøy i dette arbeidet, og både fagforeningene og bedriftene er gode bidragsytere når det gjelder å implementere avtalen og få fraværet ned, sier han.

Arbeidsministeren er også klar på at useriøse aktører i arbeidslivet, og arbeidskriminalitet, er en stadig større trussel mot det trygge, norske arbeidslivet. Jorodd Asphjell, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, sier seg enig.

– Denne typen undergraving av arbeidslivet skal og bør ikke skje. Dette gjelder ikke kun små enkelthendelser, og det er blitt noe vi trenger en aktiv politikk for å hindre. Arbeidslivskriminalitet og useriøse parter undergraver tryggheten og produktiviteten som har vært norsk arbeidslivs fremste konkurransefortrinn i utallige år, understreker Asphjell i sin tale på Paratkonferansen onsdag.

Asphjell mener i tillegg at den kraftige økningen i deltidsstillinger og -ansatte er bekymringsverdig.

– Vi ønsker å skape og sikre faste heltidsstillinger i langt større grad. Alle skal ha et fast og stabilt arbeidsliv, sier Asphjell.

Ifølge stortingsrepresentanten er dette en del av Arbeiderpartiets ønske om å skape et arbeidsliv rotet i inkludering, medbestemmelse, tillit og livslang læring og kompetanse.

– Alle skal ha muligheten til å utvikle seg. Endringer i norsk arbeidsliv skjer raskt, og vi trenger å styrke kompetansen gjennom et langt liv. Det er viktig å respekt for hverandre, og den høye organisasjonsgraden vi ønsker å opprettholde er med på å gi et trygt og godt element i et bevegelig arbeidsliv, sier Asphjell.

Politisk kommentator Hilde Sandvik, stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (Ap) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) under Paratkonferansen onsdag. Foto: Ned Alley

Powered by Labrador CMS