Parats nestleder Anneli Nyberg deltok også på ICAO-konferansen i 2019. I år er konferansen heldigital. Foto: privat

Økt bevissthet rundt uregjerlige passasjerer

International Civil Aviation Organization (ICAO) avholdt denne uken konferanse om luftfartens tilbakevending etter pandemien. International Transport Workers' Federation (ITF), hvor Parat deltar aktivt, har under konferansen lykkes med å fremme en resolusjon som bidrar til å styrke bevisstheten rundt uregjerlige passasjerer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parats nestleder Anneli Nyberg har deltatt under den fulldigitale ICAO-konferansen, som har tema One Vision for Aviation Recovery, Resilience and Sustainability beyond the Global Pandemic.

Flere uregjerlige passasjerer under pandemien

Den voksende tendensen rundt uregjerlige passasjerer har lenge vært en bekymring for ITF og Parat. Til tross for at internasjonal flytrafikk sank med over 90 prosent under pandemien, har det blitt rapportert en tydelig høyere andel uregjerlige og forstyrrende passasjerer.

Påbudt bruk av munnbind er hovedårsaken, og vanskelige passasjerer har forstyrret sikkerheten og smittevernet ombord flyene. Bruker man US Federal Aviation Authority (FAA) som eksempel, har det i 2021 blitt rapportert inn over 3100 hendelser. Av disse var 76 prosent relatert til passasjerer som nektet å bruke munnbind. I flere tilfeller har passasjerene blitt fysiske.

ITF har nå lykkes med å fremme implementeringen av Montreal-protokollen 14, som gir stater myndigheten de trenger for å håndtere uregjerlige passasjerer som lander på deres territorium. I tillegg har dette forsterket ICAOs medlemsstaters bevissthet om uregjerlige og forstyrrende passasjerer.

– Dette er et viktig skritt i riktig retning for å styrke sikkerheten for alle, både passasjerer og ansatte om bord i fly og på flyplassene, sier Nyberg.

Viktig deltakelse

Parats deltakelse i ITFs arbeid har ført til at man nå får på plass flere viktige resolusjoner.

– Jeg mener at Parats deltakelse i ITFs arbeid i ICAO viser at det nytter å påvirke og at det gir konkrete resultater for våre medlemmer. Prosessene i internasjonale og globale sammenheng kan nok oppleves som litt trege og byråkratiske, men vi ser at uten vår påvirkning og lobbyvirksomhet ville vedtak og regelverk være annerledes, sier Nyberg.

Powered by Labrador CMS