Les

Nybø om Norwegian-bonuser: – Dårlig dømmekraft

Næringsministeren har fått Norwegians redegjørelse om bonusene. Hun mener styret har en stor jobb med å forklare seg og bygge opp igjen omdømmet.
Av Lill Jacqueline Fischer Publisert dato 29.06.2021 10:05

– Det er usolidarisk overfor både ansatte, kunder, aksjeeiere og kreditorer som har stilt opp for Norwegian. Det viser dårlig dømmekraft. Styret og administrerende direktør Geir Karlsen har en stor jobb foran seg med å forklare dette og bygge opp igjen omdømmet til Norwegian, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Hun har nå mottatt svar på brevet hun sendte til Norwegian i forrige uke der hun ba om en redegjørelse fra selskapet rundt bonusutbetalingene til lederne Jacob Schram og Geir Karlsen.
Bonusene er på 11 millioner kroner til hver av de to, og ble avtalt for å sikre at lederne ikke gikk av mens selskapet var under rekonstruksjon. I tillegg fikk de andre konserndirektørene i selskapet 8 millioner kroner i bonus – i alt 30 millioner kroner. Bonusene kommer i tillegg til øvrige bonuser og ble besluttet av det forrige styret, som ble erstattet 4. juni.

Norwegian nekter for å ha brutt lånebetingelsene
Nybø nedla i fjor forbud mot bonusutbetalinger i Norwegian for at regjeringen skulle innvilge selskapet, som da hadde store økonomiske problemer, et statsgarantert lån. Denne fristen utløp ifølge regjeringen 26. mai i år.
Norwegian har brukt advokatfirmaet BAHR for å svare på brevet fra ministeren. I brevet, som er datert 27. juni, skriver advokat Richard Sjøqvist at Norwegian ikke har brutt statlige lånebetingelser i forbindelse med utbetalingen av de såkalte retention-bonusene.

«Staten som långiver har ei heller båret kostnadene ved retention-bonusene. Rekonstruksjonen ble fullført og ny aksjekapital hentet inn i mai 2021, og det er til slutt selskapets aksjonærer som vil bære kostnadene og ikke selskapets kreditorer.», står det i brevet.

– Dårlig dømmekraft
Nybø er svært skuffet over at Norwegian bevilger store bonuser idet selskapet er ute av kravene i garantiordningen for norsk luftfart, og sier at det var koronastøtten fra staten gjorde at Norwegian overlevde som selskap.
– Våren 2020 fikk Norwegian tilgang til 3 milliarder kroner. I november samme år ba selskapet om ytterligere milliardbeløp. Da opposisjonen var klar til kaste milliarder etter et selskap i dyp gjeld, sa regjeringen nei. Det var avgjørende for å få til en helt nødvendig omstrukturering. Da Norwegian var på vei ut av restruktureringsprosessen, sa staten ja til å bidra med et lånebeløp. Summen av alt dette bidro til at Norwegian overlevde som selskap, sier Nybø.

De ansatte raser
Parats tillitsvalgte for de kabinansatte og for pilotene i Norwegian, Rene Charles Gustavsen og Alf Hansen mener bonusutbetalingene er usmakelige og umusikalske.
– Jeg ble rasende da jeg så saken i går kveld. Det er som å få et slag i ansiktet. Det er så usmakelig, sier Rene-Charles Gustavsen, leder i Norwegian Kabinforening i Parat, til E24 når saken om bonusordningene ble kjent.

– For oss ansatte ser det ut som tidligere styre og ledelse har bevilget seg store bonuser, mens vi ansatte har blitt bedt om å gå ned i lønn, vært permittert og vært usikre på fremtiden, fortsetter han.

– Det er faktisk de tusenvis av ansatte i Norwegian som har vært med på å bygge opp dette selskapet. Med tanke på tiden vi er i synes jeg dette er umusikalsk, sier Alf W. Hansen, leder i Norwegian Pilot Union til E24.

 

 

 
 
Våre medlemsblader
Video

Hallo! Hvor er årets medlem?

Statskonferansen 2022 - del 1

Klart for statskonferansen 2022

Pilotforbundet med dronekonferanse

Oppgjøret i gang i staten

© Parat
– din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270

Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
Våre nettsteder:

parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt 
parat.com/ledere
parat.com/UNG

Ansvarlig redaktør

Trygve Bergsland

Redaksjonsmedarbeidere

Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten
Kontakt oss 

Tlf  +47 482 10 100

post@parat.com
webmaster@parat.com
medlem@parat.com

Lakkegata 23
Postboks 9029 Grønland
0187 Oslo