Foto: Istock

Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent

En fersk analyse viser klar sammenheng mellom bruk av kontantstøtte og tilgang til barnehageplass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten gjengir resultater fra den nye analysen fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav), som viser hvordan kontantstøtten er blitt brukt i årene 2012–2017.

– Rundt halvparten av alle som får barn, bruker støtten i minst én måned. Flertallet av brukerne benytter seg av støtten fra den måneden barnet er blitt 13 måneder til barnehageopptak i august, opplyser forsker Ivar Lima i Kunnskapsavdelingen i direktoratet, en av de tre som står bak analysen.

Tallene viser at barn født i mars og april ligger øverst på brukerlista. I snitt brukte 73 prosent og 74,5 prosent kontantstøtte i minst én måned. Bare 6 prosent født i juli mottar kontantstøtte.

– Det viser at kontantstøtten fortsatt er en viktig ordning spesielt for foreldre som får barn i de månedene, sier Lima.

Slik ordningen har utviklet seg, ser den nå ut til å fungere som en ventestønad, til barn for plass i barnehage. Flere partier, som Ap, SV og Venstre, vil gjøre om kontantstøtten til en nettopp det: en ventestønad.

Parats leder Unn Kristin Olsen mener kontantstøtteordningen bør avvikles og at alle barn må få tilbud om barnehage når de fyller ett år. Inntil det skjer stiller Parat-lederen seg positiv til forslaget om å omgjøre kontantstøtten til en ventestønad.

– I en slik ordning må det stilles krav om at det er søkt om barnehageplass, og når barnet får plass i barnehage må ventestønaden opphøre, sier Unn Kristin Olsen.

Powered by Labrador CMS