Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Arbeiderpartiet

Ny regjering: Gledelig om legemidler

Den nye regjeringen varsler at de vil utrede nasjonal produksjon av legemidler. Farmasiforbundets leder liker det hun leser i Hurdalsplattformen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Støre-regjeringen vil "utrede etableringen av et nasjonalt farmasiselskap som kan stimulere til norsk legemiddel- og vaksineproduksjon, enten i egen regi eller i samarbeid med øvrig industri", heter det i Hurdalsplattformen, dokumentet som legger føringer for hva regjeringen vil prioritere framover.

Irene Hope, leder i Farmasiforbundet i Parat, er svært fornøyd med denne formuleringen.

– Det er gledelig å lese at den nye regjeringen har prioritert forebygging av legemiddelmangel ved å ta et større ansvar nasjonalt for å sikre tilgang til viktige medisiner og vaksiner. Dette har Farmasiforbundet etterlyst ved flere anledninger, sier hun til Parat24.

Hun er også fornøyd med at regjeringen vil prioritere å utvikle en ny strategi for bekjempelse av antibiotikaresistens, men misfornøyd med at egenandelstaket på behandling og legemidler økes med nesten 500 kroner.

– Dette vil gå utover de svake og de som har mest behov for medisiner som kronikere, diabetikere og revmatikere, mener hun.

I september satte daværende helseminister Bent Høie ned et utvalg som skal se på hvordan fremtidens apotek kan innrettes. Farmasiforbundet deltar ikke i utvalget.

I et brev til den nye helseministeren Ingvild Kjerkol, ber Parats leder, Unn Kristin Olsen, om at utvalget suppleres med en representant for yrkesgruppen apotekteknikere.

– Parat er overrasket over at ikke Farmasiforbundet eller yrkesgruppen apotekteknikere fikk plass i utvalget. Etter vår oppfatning burde apotekteknikere som den største yrkesgruppen i norske apotek være en selvsagt del av et slikt offentlig utvalg. Det kan ikke være slik at det utelukkende skal være akademisk kompetanse som er avgjørende for deltakelse i et slikt utvalg, etter vår oppfatning er det like viktig å ta med fagarbeiderne som jobber på gulvet i apoteket, heter det i brevet.

Les også: Mye bra i Hurdalsplattformen

Powered by Labrador CMS