Foto: Espen Schive, Norges Bank

Norges bank: Uendret styringsrente

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,50 prosent, skriver Norges Bank i en pressemelding. Dette er i tråd med markedets forventinger. Norges Bankvarsler renteoppgang i september.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Pengepolitisk rapport 2/18, som ble publisert 21. juni, var hovedstyrets vurdering at den økonomiske oppgangen fortsetter og at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er nær et normalt nivå. Den underliggende prisveksten var lavere enn inflasjonsmålet, men høyere kapasitetsutnytting tilsa at lønns- og prisveksten etter hvert ville øke. Hovedstyrets vurdering av utsiktene og risikobildet tilsa at styringsrenten mest sannsynlig ville bli satt opp i september i år.

Etter hovedstyrets vurdering ser oppgangen i norsk økonomi ut til å fortsette om lag i tråd med bildet som ble presentert i juni. Den underliggende prisveksten er lavere enn inflasjonsmålet, men drivkreftene tilsier at den etter hvert vil øke.

– Utsiktene og risikobildet synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Bakgrunnsmateriale og figurer

Ingen av ekspertene i DNs rentepanel ventet på forhånd at Norges Bank ville sette opp renten. Torsdagens rentemøte var et såkalt mellommøte der sentralbankens beslutning ikke følges av noen utfyllende rapport.

Siden forrige rentemøte i juni har handelskrigen mellom Kina og USA eskalert kraftig, samtidig som industrien hjemme i Norge har fortsatt den skuffende utviklingen fra i vår.

– Siden sist er jeg blitt mer usikker på styrken i oppgangen i norsk økonomi, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN på tirsdag.

Økning mot 2021

Renteøkning i september har lenge vært det mest sannsynlige scenarioet til sentralbanken.

Pengepolitisk rapport i juni antyder en styringsrente noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. Det tilsier en rente på et vanlig boliglån på rundt 4 prosent tre år fram i tid.

Den ventede renteøkningen i løpet av høsten vil være første endring siden styringsrenten ble senket til rekordlave 0,5 prosent i mars 2016. Ikke siden 2011 har Norges Bank satt opp styringsrenten.

Powered by Labrador CMS