Norge etter oljen

Verden står midt oppe i en digital revolusjon, men er Norge rigget for å håndtere denne revolusjonen? Vi er på god vei, mener næringsminister Røe Isaksen. Nei, langt der i fra. Vi er ekstremt dårlig rustet, svarer IKT-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge står overfor viktige omstillinger, og et tema som opptar mange er hva vi skal leve av i Norge etter oljen. IKT har tradisjonelt ikke hatt noen stor plass i det norske politiske ordskiftet, men på sin årskonferanse reiser IKT Norge spørsmålet om hvordan digitaliseringen av Norge kan bidra til fortsatt vekst og velstand – etter oljen.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som innledet på konferansen slo tidlig fast at vi ikke kan bli best på alt, men vi kan likevel bli best på noe.

Vi må bruke den digitale omstillingen på riktig måte. Verden står midt oppe i en stor omstilling, digitalisering og en stor omveltning av verdensøkonomien. Vi må posisjonere oss slik at digitaliseringen kan brukes til å omstille samfunnet på en måte som bidrar til sysselsetting og innovasjon også i fremtiden, sier Røe Isaksen.

Utviklingsminister Nikolai Astrup sier teknologi og digitale næringer vil være avgjørende for å kunne realisere FNs bærekraftsmål.

– Den digitale revolusjonen kan bidra til et bedre liv for titusenvis av mennesker, og ikke minst gir den utviklingslandene en unik mulighet til å hoppe over en rekke av trinnene på utviklingsstigen som vi har gått opp tidligere. Eksempelvis utgjør teknologien en enorm kraft for å nå bærekraftsmålet om utdanning for alle, sier Astrup.

Begge statsrådene poengterte hvor viktige de politiske valgene som tas i dag er for å kunne møte og håndtere den digitale omstillingen som ligger foran oss. Parat24 utfordret derfor administrerende direktør i IKK-Norge Heidi Arnesen Austlid på om våre utdanningsinstitusjoner og vi som nasjon er rigget for å møte den omstillingen som ligger foran oss.

– Nei, det er vi ikke. Norge er et av de landene som utdanner færrest innenfor IKT og teknologi, vi er faktisk ekstremt dårlig på IKT og teknologi kompetanse. Vi er på ingen måte rigget for fremtiden, og kompetansen i arbeidslivet er ekstremt lav. Vi har ikke den kompetansen som trengs for å møte den omstillingen som ligger foran oss, sier Arnesen Austlid

Hun sier vi ikke har en politisk infrastruktur, eller en offentlig beslutningsstruktur, som evner å ta opp i seg den verden vi lever i og hastigheten i den omstillingen som ligger foran oss.

– Det har likevel blitt et annet politisk klima siste året, og det er blitt en annen forståelse for hvordan digitale næringer kan bidra til å skape vekst og utvikling. Vi har verdens beste utgangspunkt, blant annet med en veldig god infrastruktur og en befolkning som ønsker å ta i bruk digitale plattformer og verktøy, sier Arnesen Austlid.

Powered by Labrador CMS