Irene Hope (t.v) med sine nordiske kolleger Foto: Helene Husebø

Nordisk møte for apotekteknikerne

Onsdag og torsdag møtte Farmasiforbundet kollegaer fra de andre nordiske landene. Hovedtemaer denne gangen var autorisasjon og legemiddelmangel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt ti topptillitsvalgte fra Norge, Danmark, Sverige og Finland brukte tiden godt til å diskutere felles utfordringer.

– Av de nordiske landene er det kun i Norge apotekteknikerne er autorisert helsepersonell, sier Farmasiforbundets leder Irene Hope. Nå jobbes det også for å få til tilsvarende ordninger i de andre nordiske landene.

Legemiddelmangel

Anne Markestad, som til daglig jobber som rådgiver for forsyningssikkerhet ved Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap i spesialisthelsetjenesten, beskriver legemiddelmangel som et stadig økende problem.

I følge Markestad handler mangelsituasjonene blant annet om råvareproblemer, produksjonsproblemer og dårlig logistikk. Dårlig vedlikehold av fabrikker, jakten etter å kutte kostnader og kjøp av råstoffer i Kina og India, utsetting av arbeidsoppgaver til leieprodusenter som ikke greier å utføre oppgavene gjør at problemene blir større.

Farmasiforbundets leder, Irene Hope, sier at det er svært ulik tilnærming til legemiddelmangelen i de nordiske landene. Fra de som nesten skyver det under teppet, til Norge hvor vi har en streng rapporteringsplikt.

– Legemiddelmangel er et internasjonalt problem, og det må samarbeides over landegrensene. Derfor er det viktig at vi i de nordiske landene står sammen, sier Irene Hope.

Vil møtes oftere

Apotekteknikerne i de nordiske landene har hatt felles møter annenhvert år. Etter årets møte, hvor Farmasiforbundet var vertskap, ønsker de nå å møtes oftere.

Powered by Labrador CMS