Les

Norad legges ikke ned

I over et år har Norads skjebne vært uklar. Nå er det bestemt at direktoratet skal få ansvar for større deler av bistandsforvaltningen. 
Av NTB /Helene Husebø Publisert dato 10.05.2019 13:00 redigert 10.05.2019 17:16

Lenge har Norad-ansatte gått en uviss fremtid i møte. I følge VGs opplysninger helte tidligere utviklingsminister Nikolai Astrup (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mot en nedleggelse av Norad for et drøyt år siden. Med ny utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) er det nå bestemt at Norad ikke legges ned. 

Norad skal få ansvar for større deler av bistandsforvaltningen, mens Utenriksdepartementet skal dyrke politikkutvikling, overordnet innretting av bistanden og representasjonen på viktige internasjonale arenaer, opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding. 

– Utviklingssamarbeidet er i endring og bistandsbudsjettet har økt betydelig over tid. For å nå bærekraftmålene og sikre at norske bistandsmidler når de aller fattigste, og mest utsatte gruppene, er det behov for sterke fagmiljøer og god forvaltning, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Leder i Parat Norad, Hajo Schmidt-Horix, er glad og lettet over beslutningen. 
Parat i Norad er veldig glade og lettet over retningsvalget som nå er tatt. Det var en god nyhet å få før helgen, sier Schmidt-Horix.  

Han mener løsningen er optimal for Parat Norads medlemmer.
Dette kommer til å styrke Norad som forvaltningsorgan og er et faglig godt valg for bistand. 

Han understreker at selv om ansatte i Norad er fornøyde med løsningen, har mange i Utenriksdepartmentet opplevd beslutningen som overraskende og skuffende. 
– Vårt fokus fremover blir å fremme godt samarbeid mellom alle parter, og ivareta begge sider, sier Schmidt-Horix. 

Nestleder i Parat, Unn Kristin Olsen, er glad for at Regjeringen har fattet en endelig beslutning om at Norad skal bestå. 
– Regjeringen har gjort en klok beslutning i dag og lyttet til fagmiljøet. 
All ære til Parats tillitsvalgt Hajo Schmidt-Horix som utrettelig har stått på for Parats medlemmer i Norad gjennom den lange beslutningsprosessen, sier Olsen. 

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener beslutningen vil kunne utnytte den samlede kapasiteten til å jobbe med utviklingsspørsmål på en bedre måte. Ministeren nevner også at ved å styrke og samle kompetansen i Utenriksdepartementet vil man få en mer strategisk tilnærming til utviklingsspørsmål, i tillegg til å styrke fagmiljøet for bistand og forvaltning i Norad. 

Våre medlemsblader
Video

Et korona-trygt og verdiskapende arbeidsliv

Harald Eia: Fagforeninger er avgjørende for velferd

NPL foreslår langtidsplaner i politiet

Jobbskaperne – NHOs årskonferanse 2021

Juleglede på Gardermoen

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt 

parat.com/ledere

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo